Wat zijn asfaltbenen of Vierdaagsebenen?

Mysterieuze rode vlekken en bultjes op je kuiten

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat zijn asfaltbenen?

Vooral wandelaars die lange afstanden lopen, kunnen er last van hebben: rode, jeukende en brandende vlekken en bultjes op de onderbenen, asfaltbenen of asfaltbrand genoemd. Hoe komt dit en wat kun je ertegen doen?

Asfaltbrand staat ook wel bekend als hikers rash of Vierdaagsebenen. Dat laatste omdat veel deelnemers aan de 4Daagse van Nijmegen er last van hebben. Vaak wordt asfaltbrand verward met golfersbenen (golfers vasculitis). Maar hoewel de huidaandoeningen op elkaar lijken, is de oorzaak anders. Golfersbenen ontstaan namelijk in de kleine bloedvaten in de benen, dus van binnenuit, terwijl asfaltbenen ontstaan door de hitte die tijdens het wandelen van het asfalt afstraalt op de benen. Asfaltbrand heeft dus een externe oorzaak.

Rode vlekken op je kuiten

Stel je voor dat het kwik op een zomerse dag de 38 graden haalt. Op asfalt dat in de zon ligt kan de temperatuur dan zomaar oplopen naar 45 graden. Zodra het oppervlak waar je overheen loopt zo extreem opwarmt, kan asfaltbrand optreden. De hitte van het asfalt zorgt er langzaam maar gestaag voor dat je huid te heet wordt en er dus verbranding optreedt. En dat veroorzaakt rode vlekken, vaak aan de onderkant van de kuit. De uitslag kan variëren van helderrode vlekken op je onderbenen, tot harde, branderige paarse vlekken en soms ontstaan er zelfs blaren. Geen pretje om mee rond te lopen. Het speelt ook mee dat het zweet op je benen door de warmte verdampt. De zoutkristallen uit het zweet blijven achter op je huid en kunnen de irritatie verergeren.

Er zijn overigens ook andere theorieën over het ontstaan van de uitslag op de benen. Het kan volgens enkele wandelsites namelijk ook warmte-uitslag zijn. Tijdens het wandelen zweet je en kunnen de poriën verstopt raken door vuil. De warmte kan dan niet meer weg. Een allergie voor zon of textiel is weer een andere verklaring voor het verschijnsel. In dat geval zou zonneblaasjesgel of andere kleding moeten helpen.

Asfaltbrand voorkomen

Hoe het ook ontstaat, asfaltbrand trekt meestal binnen een paar dagen weer weg. De beste remedie tegen asfaltbenen is in ieder geval om niet met blote benen te wandelen, ondanks de hitte. Je kuiten insmeren met zonnebrandcrème helpt namelijk niet tegen asfaltbrand, want het is een hitteprobleem en geen UV-probleem. Draag dus liever een luchtige, lange broek. De huid van je onderbenen is dan bedekt en minder gevoelig voor de hitte van het asfalt. Ook is het slim geregeld de schaduw op te zoeken en daar waar mogelijk het asfalt te mijden.

Auteur 
Bron 
  • Algemeen Dagblad
  • Huidinfo
  • Wandel.nl
  • Beautyjournaal