Boekrecensie: Spice Wise Too

Meesterkok kookt zonder zout, maar vol van smaak

Getty Images

Bijna iedereen eet teveel zout, terwijl dat heel ongezond is. Het kan voor een te hoge bloeddruk zorgen, wat je risico op hart- en vaatziekten vergroot. Hoe kook je toch lekkere gerechten zonder zout? Meesterkok en ervaringsdeskundige Michel Hanssen maakte eerder al een kookboek vol recepten waar geen zout aan te pas komt. Vanwege het grote succes, is er nu een vervolg: 'Spice Wise Too'. Sensationele recepten met specerijenmengsels, allemaal zoutloos.

Meesterkok Michel Hanssen kreeg een hartinfarct en mocht voortaan geen toegevoegd zout meer eten. Hij dacht dat hij nooit meer echt van eten zou kunnen genieten.

Zout versterkt hoe goed je andere smaken proeft. Bovendien wen je er gemakkelijk aan, waardoor we steeds zouter zijn gaan eten. Als je ineens al het zout weglaat, word je eten al snel een hele flauw hap. Wat nu? Hanssen stopt van de ene op de andere dag met zout toevoegen en het eten van zoute producten. Het duurt zes weken, maar net als hij denkt dat het nooit meer goed komt, wordt het beter.

Zelfgemaakte kruidenmixen

In plaats van zout gebruikt Hanssen mengsels van specerijen. Spice Wise Too begint met zijn top 10 van zelfgemaakte kruidenmixen, zoals kip-, cajun- en viskruiden, american rub en groentestrooikruiden. Met tal van specerijen en kruiden als kerrie, paprikapoeder, karwij, oregano, bieslook… je ruikt de heerlijke geuren al bijna als je het leest! Vervolgens krijg je allerlei recepten en combinatieideeën aangereikt waarbij je die mixen kunt toepassen. Plus nog veel meer kruidenmixrecepten met een gerecht erbij.

Zoutloze bouillon lijkt misschien een onmogelijke opgave, maar ook daar heeft Hanssen iets op bedacht. Heb je eenmaal zijn bouillon gemaakt, dan kan deze als basis dienen voor allerlei soepjes. En ook voor hartige hapjes, sauzen en dressings verzon de kok smaakvolle varianten waarin je het zout helemaal niet mist.

Getty Images

Blijven genieten

Spice Wise Too is een prachtig, lijvig kookboek, met heel diverse recepten. Vlees, curry's, vegetarische recepten, soepen, hapjes, alledaagse gerechten en feestelijke diners. Dankzij een schema met welke kruiden goed passen bij verschillende soorten vlees, vis en groenten kun je er bovendien volop mee experimenteren. Een ontzettend handig boek dus voor iedereen die met minder zout wil koken, maar wil blijven genieten van lekker eten.

SVH Meesterkok Michel Hanssen stond in de keuken bij diverse internationale (sterren)restaurants en was chefkok van Kasteel Erenstein in Kerkrade, Kurhaus Scheveningen en Hotel Pulitzer in Amsterdam. Hij werkte als product- en conceptontwikkelaar, bedrijfsadviseur en foodstylist voor fotografie voor diverse bedrijven en ketens. Daarnaast gaf hij als freelance docent onder meer workshops aan professionele koks en lessen aan de ‘sterklas’, het voortraject voor het SVH Meesterkok-diploma. Hij maakte eerder kookboek Spice Wise. Meer informatie vind je op de website Spice Wise.