Is zeezout gezonder dan keukenzout?

Te veel zout is slecht voor iedereen

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is zeezout gezonder dan keukenzout?

Veel mensen denken dat zeezout gezonder is dan keukenzout, maar dat is niet waar. Beide zoutsoorten bevatten ongeveer evenveel natrium. Te veel natrium binnenkrijgen is ongezond. Het belast de nieren en het hart en het vergroot het risico op een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking.

Hoge bloeddruk

Vooral mensen die al een hoge bloeddruk hebben, moeten oppassen met zout. Door minder zout te eten wordt de kans op een hoge bloeddruk kleiner. Hierbij geldt: elke gram minder telt. Te veel zout is slecht voor iedereen.

Zeezout bevat een klein beetje mineralen zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is echter zo weinig dat het niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.

2,4 gram natrium

Voor alle volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen. Dit staat gelijk aan 2,4 gram natrium.

Wist je trouwens dat 80 procent van het zout dat we eten uit producten komt waar zout van nature in zit of waar het aan toegevoegd is door fabrikanten? Maak daarom zelf je sauzen, marinades, dressings en soep, zo kun je zelf bepalen hoeveel zout je toevoegt.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.
 

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • Vitamine Informatie Bureau