vrijdag, 15 november 2019

Hoe snel zit je aan 6 gram zout in je voeding?

Een flinke pizza en je hebt al bijna te veel zout gegeten

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: hoe snel heb je op een dag 6 gram zout binnen?

Te veel zout eten is niet gezond. Het mineraal natrium dat erin zit, zorgt voor een hoge bloeddruk en een groter risico op hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum adviseert volwassenen daarom om maximaal 6 gram zout per dag te eten (en liever nog minder). Dat staat gelijk aan 2,4 gram natrium. Maar hoe snel zit je aan die maximale 6 gram zout of 2,4 gram natrium?

Niet eens uit het zoutvaatje

Het is niet zo dat je goed zit als je precies 6 gram zout afweegt en hooguit die hoeveelheid aan je eten toevoegt. Van het zout dat je op een dag binnenkrijgt, komt namelijk gemiddeld slechts 20 procent uit het zoutvaatje. Dit is dus het zout waarmee je zelf gerechten tijdens het koken of aan tafel op smaak brengt.

De overige 80 procent – het overgrote deel – voeg je niet zelf toe, maar zit al in de producten die je koopt. Zo zit er veel zout in kant-en-klaarproducten als pizza’s, pakjes en zakjes, soepen en sauzen. Ook brood bevat aardig wat zout. Dat zijn dan ook de etenswaren die je vooral in de gaten moet houden als je op je zoutinname wilt letten.

Bekijk het etiket

Hoeveel zout er precies in etenswaren zit, verschilt heel erg per product. Zo is de ene soort brood veel zouter dan de andere. Wil je exact weten hoeveel zout je consumeert, controleer dan het etiket. Daar staat op hoeveel (milli)gram zout het product per 100 gram bevat.

Soms zie je ook het percentage van de referentie-inname staan, bijvoorbeeld '20 procent zout'. Dat betekent dat je als je een portie van dit product eet, je al 20 procent van de maximale 6 gram per dag binnenkrijgt. Het wil niet zeggen dat je dan nog meer zout moet eten die dag. Je hoeft bij zout de 100 procent zeker niet te halen, minder zout eten is juist gezonder.

Een paar voorbeelden

Omdat het zoutgehalte zo verschilt per merk en soort, zou je eigenlijk op basis van de etiketten van de specifieke producten die je nuttigt, moeten berekenen hoeveel zout je eet. Maar om je een idee te geven hoe snel je aan 6 gram zout zit, toch een paar rekenvoorbeelden. Zodat je kunt zien dat je niet eens zulke gekke dingen hoeft te doen om te veel zout binnen te krijgen. Deze getallen zijn gebaseerd op de voedingswaarden die te vinden zijn in de caloriechecker van het Voedingscentrum.

  • 2 volkoren boterhammen met oude kaas (1,15 gram) +
  • kopje instantsoep (1,53 gram) +
  • broodje hamburger (2,82 gram) +
  • klein schaaltje chips (0,5 gram) = 6 gram zout
  • kant-en-klare rijstmaaltijd met kipkerrie (4,03 gram) +
  • kom groentesoep gemaakt van een pakje (1,97 gram) = 6 gram zout
  • tosti met ham en kaas met een eetlepel ketchup (1,73 gram) +
  • pizza salami (4,28 gram) = 6,01 gram zout
  • kant-en-klare rijstmaaltijd met kipkerrie (4,03 gram) +
  • 3 stokjes varkenssaté met saus (2,52 gram) = 6,55 gram zout
  • beker bouillon (1,9 gram) +
  • 2 witte boterhammen met sandwichspread (1,19 gram) +
  • bord lasagne met vlees en saus (3,1 gram) = 6,19 gram zout
  • kaasbroodje (2,1 gram) +
  • glas tomatengroentesap (2,28 gram) +
  • 4 oliebollen met rozijnen (2,07) = 6,45 gram zout
  • halve rookworst (2,87 gram) +
  • stamppot rauwe andijvie bereid met zout (3,97) = 6,84 gram zout
  • Chinese loempia (2,16 gram) +
  • 2 kaiserbroodjes met hummus (1,62 gram) +
  • vegetarische groenteschijf (1,2 gram) +
  • 2 opscheplepels groente met witte saus met zout (1,29) = 6,27 gram zout
  • portie stokbrood met kruidenboter (0,12) +
  • bord hutspot bereid met zout (4,03 gram) +
  • slavink (1,52 gram) +
  • punt appeltaart (0,33 gram) = 6 gram zout
  • 2 ciabattabroodjes runderrookvlees (2,79 gram) +
  • 2 opscheplepels spinazie à la crème (1 gram) +
  • 1 gerookte makreel (2,7 gram) = 6,49 gram zout
  • broodje hamburger (2,82 gram) +
  • punt hartige taart met bladerdeeg (2,33) +
  • 4 bitterballen (0,88 gram) = 6,03 gram

Bron(nen):