Hoe krijg ik mijn te hoge bloeddruk wél omlaag?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Bloeddruk meten
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: hoe krijg ik mijn te hoge bloeddruk wél omlaag?

Ik ben 78 jaar en heb een bloeddruk van rond de 180/95. De bloeddruk blijft hoog, ondanks het gebruik van medicijnen. Ik ben ten einde raad. Wat kan ik doen?

We spreken van een hoge bloeddruk als de bovendruk ­gemiddeld ­boven de 140 is. Maar dit geldt niet voor iedereen. Bent u ouder dan 70, dan mag het iets hoger zijn: 150. Hoge bloeddruk is geen ziekte en je voelt er meestal niets van. Het verhoogt wel het ­risico op hart- en ­vaataandoeningen, zoals een beroerte of een hart­infarct. Bij een bovendruk van 180 of hoger, zoals bij u, is het verlagen van de bloeddruk met medicijnen altijd ­verstandig. ­

Medicijnen ­werken goed, maar vaak is één middel niet genoeg. Een combinatie van twee of drie ­middelen is effectiever en geeft minder bijwerkingen dan een hogere dosering van één medicijn. Het kan even ­duren voordat de bloeddruk goed onder controle is. Dat vraagt ­geduld. Probeer ­ondertussen de rust te ­bewaren, dat is ook het beste voor uw ­bloeddruk.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys


Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

 

 

 

Auteur