Hoe voorkom ik een allergische reactie?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

bloeddruk
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: ik kreeg een allergische reactie door het gebruik van een ACE-remmer als bloeddrukmiddel. Kan ik nu nog een andere ACE-remmer gebruiken?

Bloeddrukverlagers uit de groep ACE-remmers zorgen ervoor dat bradykinine (een ontstekingsstofje in je bloed) minder snel wordt afgebroken. De meest beruchte bijwerking is prikkelhoest. Na stoppen van de ACE-remmer verdwijnt de prikkelhoest meestal binnen enkele dagen. Een minder vaak voorkomende, maar wel gevaarlijke bijwerking is angio-oedeem. Er komen dan zwellingen in het gezicht, bijvoorbeeld aan de tong en lippen. In ernstige gevallen ontstaat een zwelling in de keel, waardoor je kunt stikken. Het advies is om bij zwellingen, ook als de klachten nog niet zo erg zijn, het gebruik van de ACE-remmer te stoppen en contact op te nemen met de arts. Er kan dan gekozen worden voor een ander bloeddrukmiddel.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine