Wat veroorzaakt schommelingen in mijn bloeddruk?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

vrouw meet bloeddruk
Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: als ik mijn bloeddruk drie keer direct achter elkaar meet, zit er soms wel twintig punten verschil tussen. Het ligt niet aan de meter, want als mijn man drie keer meet liggen zijn waarden veel dichter bij elkaar. Ik heb medicijnen om mijn bloeddruk onder controle te houden, vandaar dat ik deze regelmatig check.

Als ik mijn bloeddruk drie keer direct achter elkaar meet, zit er soms wel twintig punten verschil tussen. Het ligt niet aan de meter, want als mijn man drie keer meet liggen zijn waarden veel dichter bij elkaar. Ik heb medicijnen om mijn bloeddruk onder controle te houden, vandaar dat ik deze regelmatig check.

Probeer liever minder obsessief met uw bloeddruk bezig te zijn, dit kan u stress bezorgen die weer invloed kan hebben op uw bloeddruk. Als de druk eenmaal goed is ingesteld, raad ik u aan om deze alleen te meten in de volgende situaties: hoofdpijn, misselijkheid, gejaagdheid, vermoeidheid of benauwdheid. En alleen als daar geen andere verklaring voor is. De waarden schommelen gedurende de dag, dat is normaal. Soms kan de druk ook ineens hoger of lager zijn, zelfs het verschil dat u beschrijft. Maar het gemiddelde van een dag is het enige wat telt.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond