Zijn er ook ‘natuurlijke’ middelen om de bloeddruk te verlagen?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Getty Images

Huisarts Rutger Verhoeff geeft antwoord op lezersvragen. Deze keer: zijn er ook ‘natuurlijke’ middelen om de bloeddruk te verlagen?

Ik heb hoge bloeddruk maar wil liever geen medicatie. Zijn er ook ‘natuurlijke’ middelen om de bloeddruk te verlagen? Ik ben een vrouw van bijna 63 jaar.

Echt natuurlijke bloeddrukverlagers in de vorm van pillen zijn er niet, of u moet denken aan allerlei supplementen. Maar dan zou u ook uw dieet kunnen aanpassen: minder zout, minder alcohol, meer vezels, voldoende groente en fruit, zwarte en groene thee en kaliumhoudende producten (onder meer aardappelen, tomaten, avocado). U kunt dit bespreken met een diëtist. Ook stoppen met roken, meer bewegen, minder stress en het aanpakken van overgewicht helpen bij het verlagen van de bloeddruk.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Deze vraag stond eerder in +Gezond augustus 2022. Abonnee worden van het blad? Dat doe je in een handomdraai!

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond