Mastopathie: pijnlijke borsten

Meestal goedaardige klachten

Getty Images

Veel vrouwen hebben wel eens last van pijn in één of beide borsten. De borsten voelen wat gespannen aan, of doen zo’n zeer dat je de lichtste aanraking al niet verdraagt. Hoe komt dat? En kan het kwaad?

Artsen noemen het verschijnsel ‘gevoelige borsten’ ook wel mastopathie. Mastos is het Griekse woord voor borst en pathos betekent aandoening. Mastopathie is een verzamelnaam voor allerlei goedaardige klachten aan de borsten.

Oorzaken

De oorzaak van pijnlijke borsten is niet duidelijk, maar vaak heeft het te maken met je hormonen. Het klierweefsel in de borsten is namelijk gevoelig voor hormonale schommelingen. Veel vrouwen hebben in de dagen of weken voorafgaand aan de menstruatie gespannen, gevoelige borsten. Bij tweederde van de vrouwen verlopen deze klachten volgens een vast patroon, elke cyclus weer.

Ook als begint of stopt met een anticonceptiepil of in de overgang zit, kun je last krijgen van je borsten.

Andere mogelijke oorzaken:
- Zwangerschap.
- Een cyste (een met vocht gevuld blaasje in de borst).
- In zeldzame gevallen is er sprake van borstkanker.

Symptomen

De symptomen variëren van gezwollen of gespannen borsten (waarbij je soms ook kunt zien dat je borsten opgezwollen zijn) tot pijnklachten in verschillende gradaties. Voor sommige vrouwen blijft het bij een irritant gevoel, anderen kunnen absoluut niet op hun buik liggen of de borsten aanraken.

Het klierweefsel kan wat stugger, onregelmatig en knobbelig aanvoelen. Ook kan er vocht uit een tepel komen.

Wat kun je zelf doen?

Een (sport)beha die extra steun geeft, kan helpen. Een beugelbeha zit soms juist niet prettig: kijk eens wat bij jou het fijnst zit.

Bij sommige vrouwen vermindert kou de klachten, bij andere werkt warmte juist beter. Probeer eens een warme douche of juist een cold pack.

Neem zo nodig paracetamol of als dat niet werkt een NSAID.

Naar de huisarts

Vaak verdwijnt de pijn na de menstruatie weer. Ook als je in de overgang zit, gaat de pijn na de overgang meestal over.

Merk je naast de pijn andere veranderingen in je borsten? Bespreek deze dan met je huisarts, want soms hebben ze met borstkanker te maken. Denk hierbij aan een verandering van je huid (rood, een deukje, plooien), verandering aan de tepel (intrekking, korstje, bruinig vocht) of een vreemd aanvoelend knobbeltje of strengetje dat er na de menstruatie nog steeds is. Maak je je zorgen, dan kun je natuurlijk sowieso bij je huisarts te rade gaan.

Behandeling

De eventuele behandeling bij gevoelige borsten is afhankelijk van de oorzaak. Stoppen met de pil of er juist mee beginnen is soms de oplossing. Een pijnlijke cyste kan leeggezogen worden met een injectienaald. Soms geeft het je al veel verlichting als je te horen krijgt dat er niets ernstigs aan de hand is.

Is er meer onderzoek nodig, dan verwijst je huisarts je door voor een echo van de borsten of een foto (mammografie).

Bron 
  • Nederlands Huisartsen Genootschap
  • AMC
  • Jeroen Bosch Ziekenhuis
  • Nij Smellinghe