zondag, 22 september 2019

'Buitensporten of krachttraining goed voor sperma'

Bewegen is goed voor het sperma. Vooral mannen die krachttraining beoefenen of veel tijd buiten doorbrengen hebben meer zaadcellen in hun sperma dan gemiddeld.

Door voldoende te bewegen kan een man dus de kans op conceptie vergroten. Tot die conclusie komt onderzoeker Audrey Gaskins van de Harvard School of Public Health. Zij presenteert de resultaten van het onderzoek op een bijeenkomst van de International Federation of Fertility Societies en de American Society for Reproductive Medicine in Boston.

Bewegen
"Mannen die gemiddeld 7 uur per week - een uur per dag - sporten hadden een 48 procent hogere concentratie zaadcellen dan mannen die minder dan 1 uur per week bewogen", aldus Gaskins. Bij het onderzoek waren 137 koppels betrokken die hulp zochten bij het Massachusetts General Hospital Fertility Center tussen 2006 en 2012. Volgens Gaskins bleken vooral buitensporten en krachttraining een positief effect te hebben op de concentratie zaadcellen.

Mannen die meer dan 1,5 uur per week buiten sporten hadden een 42 procent hogere concentratie zaadcellen in het sperma dan mannen die geen tijd buiten doorbrachten. Mogelijk zijn de zon en vitamine D verantwoordelijk voor dit effect. Twee uur krachttraining per week zorgde voor een 25 procent hogere concentratie. "Van krachttraining weten we dat het de hoeveelheid testosteron in het lichaam verhoogt en de gevoeligheid voor insuline verbetert", legt Gaskins uit. "Dat hangt alle twee samen met de spermaconcentratie."

Fietsen
De onderzoekers vonden ook een sport die minder geschikt lijkt voor de gezondheid van het sperma: mannen die meer dan 1,5 uur per week fietsen hebben een 34 procent lagere concentratie zaadcellen dan mannen die dit niet deden. Volgens Gaskins komt dit mogelijk door de druk op de balzak van het zadel en een verhoogde temperatuur in de balzak als gevolg van die druk.

Het onderzoek is gepresenteerd op een bijenkomst en het betreft slechts de eerste resultaten. Daarbij hebben de onderzoekers geen oorzakelijk verband laten zien.

Bron(nen):

  • WebMD