'Chocola beschermt tegen beroerte'

Getty Images

BAARN - Chocoladeliefhebbers kunnen hun geluk weer op. Chocola lijkt namelijk het risico op een beroerte te verlagen. Bij vrouwen die twee chocoladerepen per week eten is het risico 20 procent lager dan bij hun leeftijdsgenoten met hetzelfde gewicht die de chocola laten staan.

Dat blijkt uit onderzoek aan het Zweedse Karolinska Instituut. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van bijna 40.000 Zweedse volwassen vrouwen.

Antioxidanten
Volgens de onderzoekers bevat cacao flavonoïden. Dit zijn krachtige antioxidanten die het neerslaan van het slechte cholesterol, LDL, kan tegengaan. LDL is een veroorzaker van hart- en vaatziekten en beroerte. Ook eerdere onderzoeken lieten de positieve effecten van chocolade op het hart en de bloedvaten al zien.

De vrouwen die de meeste chocola aten, gemiddeld zo'n twee repen per week, liepen het minste risico op een beroerte: 20 procent minder dan vrouwen die zelden tot nooit chocola aten. De risicovermindering zagen de onderzoekers alleen bij consumptie van grote hoeveelheden chocola.

Puur
Pure chocola heeft de hoogste concentratie cacao en dus ook meer flavonoïden. Daarbij bevat pure chocola vaak ook minder suiker dan melkchocolade. De onderzoekers benadrukken dat een teveel aan chocolade ongezond is. Vanwege de suiker, vetten en vele calorieën die het lekkernij bevat. Daarbij zit er in chocola ook cafeïne.

Bron 
  • Medical News Today