Cholesterol verlaat lichaam ook via de darm

Getty Images

DEN HAAG - Onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) hebben een nieuwe route voor de afvoer van cholesterol uit het lichaam aangetoond. Dat meldt de Nederlandse Hartstichting.

De darm blijkt in staat te zijn aanzienlijke hoeveelheden cholesterol te verwijderen. Deze ontdekking biedt de kans op de ontwikkeling van nieuwe cholesterolverlagende medicijnen. Astrid van der Velde hoopt morgen te promoveren op het onderzoek naar deze route.

Cholesterol is een belangrijke bouwstof in het lichaam. Het vormt onder andere de basis van de geslachtshormonen en vitamine D. Een teveel aan cholesterol is schadelijk.

Overtollig cholesterol kan worden opgeslagen in de bloedvaten. Hierdoor kunnen de bloedvaten dichtslibben (atherosclerose). Als dit proces optreedt in de bloedvaten bij het hart, kan dit leiden tot een hartinfarct.

Naar schatting speelt atherosclerose bij meer dan de helft van de mensen die overlijden aan hart- en vaatziekten een rol. Een goede afvoer van cholesterol is daarom belangrijk bij het terugdringen van hart- en vaatziekten.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Nederlandse Hartstichting