Cholesterolverlagers: cholesterolabsorptieremmers

Ezetimibe doet zijn werk in de darmen

Getty Images

Een verhoogd cholesterolgehalte komt bij een kwart van de mensen ouder dan 35 voor. Een cholesterolverlagend dieet kan dan helpen. Is dat niet voldoende, dan schrijft de arts vaak cholesterolverlagers voor. Cholesterolabsorptieremmers bijvoorbeeld.

Je kunt zelf veel doen om je cholesterol te verlagen.  De switch naar gezonde, gevarieerde voeding is – samen met stoppen met roken - het belangrijkste. Toch is dat niet altijd voldoende. Soms moeten er medicijnen aan te pas komen. Cholesterolabsorptieremmers, beter bekend onder de stofnaam ezetimibe, kunnen helpen verhoogd cholesterol aan te pakken.

Cholesterolabsorptieremmers zijn overigens niet de enige medicijnen die bij een verhoogd cholesterolgehalte worden voorgeschreven. Andere opties zijn:

Hoe werken cholesterolabsorptieremmers?

Ezetimibe remt de opname van cholesterol in de darmen door het speciale cholesteroltransportmechanisme in de darmcellen af te remmen.  Het gaat de opname van cholesterol uit je voeding en uit gal dus tegen. Hierdoor geeft de darm minder cholesterol af aan de lever. Het werkt binnen een week in en de werking is na twee tot vier weken optimaal.

Ezetimibe is niet het voorkeursmiddel bij verhoogd cholesterol, omdat de werking van statines beter is. Het wordt als enkel middel eigenlijk alleen voorgeschreven als andere middelen teveel bijwerkingen geven of iemand een andere cholesterolremmer niet mag gebruiken. Wel wordt het vaak als combinatiemedicijn met statines voorgeschreven. Door de gecombineerde werking kan het cholesterol sterk dalen met relatief lichte doseringen. De kans op eventuele bijwerkingen is dan zo laag mogelijk.

Effect van cholesterolabsorptieremmers

Ezetimide kan het slechte LDL-cholesterol tot 20 procent verlagen. In combinatie met een statine kan deze cholesterolabsorptieremmer het LDL-cholesterol gemiddeld met een extra 20–25 procent verlagen. Bovendien verlaagt ezetimide het triglyceridengehalte (vetgehalte) enigszins en verhoogt het de goede HDL-cholesterolspiegel.

Bijwerkingen van cholesterolabsorptieremmers

Ezetimibe kent weinig bijwerkingen. Als er bijwerkingen optreden zijn ze vaak snel weer verdwenen. De meest voorkomende bijwerking is maagdarmklachten, zoals buikpijn en diarree. Ook kan ezetimibe leiden tot spierpijn en hoofdpijn, vooral in combinatie met statines.

Wie mogen geen cholesterolabsorptieremmers?

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen geen cholesterolabsorptieremmers gebruiken. Mensen die cyclosporine slikken (een medicijn dat wordt voorgeschreven bij auto-immuunziektes en tegen de afstoting van organen na transplantatie) moeten er voorzichtig mee zijn.

Auteur 
Bron 
  • Medicinfo
  • Nederlandse Hartstichting
  • Hart & Vaatgroep
  • Spreekuur Thuis