donderdag, 26 november 2020

Jam van asperge en vanille

Lekker voor op brood

Ingrediënten

  • 1,2 kilogram witte asperges, geschild
  • 1 kilogram geleisuiker
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje, opengesneden
  • 4 schone jam- of weckpotten

Bereiding

  • Halveer de asperges in de lengte en snijd ze in stukjes van 1/2 cm.
  • Meng in een hoge pan de asperges met de geleisuiker.
  • Halveer de citroen en knijp de helften boven de pan uit.
  • Schraap met de punt van een scherp mes de merg uit het vanillestokje. Roer de vanillemerg door de asperges.
  • Breng de asperges aan de kook. Laat de jam goed borrelend 4 min. doorkoken.
  • Neem de pan van het vuur en schep de warme jam in 4 schone potten.
  • Sluit de potten en laat ze omgekeerd 15 min. afkoelen.
  • Keer de potten weer en laat ze helemaal afkoelen.

Tip: Lekker op toast met roomboter, bij paté en een Hollands kaasplateau met zuurdesemroggebrood.

Dit is een recept van het Nederlands Aspergecentrum.