Moet ik bij Praluent mijn vitaminespiegels laten controleren?

man-pillen
Getty Images

Ik gebruik nu al een jaar Praluent. Aangezien ze nog niet zoveel van de bijwerkingen van dit medicijn weten zou het dan misschien verstandig zijn om mijn vitaminegehalte te laten meten? Praluent helpt bij mij uitstekend en ik heb geen last van bijwerkingen die je bij statines wel hebt.

Will

Leonard Hofstra, cardioloog

Praluent is een nieuw en zeer veelbelovend middel. Voor patiënten die niet tegen statines kunnen en toch een sterk verhoogd risico hebben, omdat ze bijvoorbeeld al een stent hebben gekregen, is Praluent een fantastische oplossing.

Het is goed om te horen dat je het middel goed verdraagt en geen bijwerkingen hebt. Naar mijn weten is er geen negatief effect op vitaminespiegels gerapporteerd in de literatuur. Je hoeft daarom geen zorgen te hebben over te lage vitaminespiegels.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.