10 adviezen voor aanhoudende klachten na covid

De experts van Oxford schreven een zelfhulpgids bij long covid

covid
Getty Images

Drie maanden na een ziekbed door covid kun je nog steeds nauwelijks iets doen. Je hebt hevige vermoeidheid, kortademigheid en/of hersenmist. Helaas heeft de medische wetenschap nog geen verklaring voor het post-covid syndroom, maar er is nu toch een zelfhulpgids verschenen met handige adviezen.

Heb je na covid minstens twaalf weken last van aanhoudende klachten, die niet kunnen worden verklaard door een andere diagnose, dan heb je mogelijk ‘long covid’. Het wordt ook wel ‘post-covid syndroom’ of ‘Post-Covid-19 condition' genoemd. De klachten maakt het dagelijks functioneren knap lastig.

Patiënten met deze klachten trokken aan de bel en dat heeft uiteindelijk geleid tot erkenning door de wereldgezondheidsorganisatie WHO. Hoe het komt, is nog een onderwerp van onderzoek, maar de experts van de Post-Covid Assessment Clinic in Oxford hebben adviezen opgeschreven in een zelfhulpgids en die is nu vertaald. Hier zijn tien adviezen uit dit boek:

Adviezen voor hevige vermoeidheid:

  1. Realiseer je dat je energie beperkt is. Stel het voor als de batterij van je mobieltje, die loopt ook langzaam leeg en laadt dan weer op. Bij long covid is de 'batterij' kleiner en gaat het opladen slechter. Je zult dus tijd moeten besteden aan het herstellen van je 'batterij'.
  2. Kijk welke minder prettige taken je kunt uitbesteden, zodat je je energie kunt opsparen voor dingen die je echt belangrijk vindt. Laat boodschappen thuisbezorgen, neem wat vaker de auto of de bus, in plaats van te lopen en accepteer hulp in huis, als die wordt aangeboden.
  3. Steek niet al je energie in de dingen die je nog wel doet, maar doe ze bewust ‘op halve kracht’, oftewel rustiger dan je gewend was. Sporters zijn ook gewend hun energie zo te verdelen en op te sparen, zodat ze niet voortijdig opgebrand zijn. Zo kan je batterij beter herstellen.
  4. Wissel denk-, en doe-activiteiten af en neem steeds een moment van rust na iedere activiteit. Bijvoorbeeld door een timer te zetten na twintig minuten activiteit.
  5. Wat is rusten? Een boek of tijdschrift lezen, tv-kijken of op je mobiel kijken zijn geen echte rustmomenten, maar meer ‘lichte activiteiten’.  Daar laad je niet echt van op. Kies liever voor een ademhalingsoefening of een meditatie als rustmoment. Of staar even voor je uit.

Adviezen voor kortademigheid:

  1. Als je benauwd bent bij het ademen door je neus, kun je proberen om door getuite lippen uit te ademen.
  2. Als je bij een activiteit benauwd bent, stop dan waar je mee bezig bent en controleer je ademhalingspatroon. Ga lager ademen, bijvoorbeeld naar je hand onderaan je buik en ontspan je nek en schouders.
  3. Voel je irritatie in neus of keel? Drink voldoende zodat je keel niet droog is, vermijd irriterende rook of parfum en probeer een opkomende kriebelhoest weg te slikken met een snoepje.

Adviezen voor hersenmist (oftewel problemen met denken, geheugen en concentratie):

  1.  Veel mensen hebben hier last van, als ze erg vermoeid zijn. Kijk dus ook naar de adviezen bij vermoeidheid. Lichte lichaamsbeweging verbetert voor veel mensen deze symptomen. Niets doen en alcohol drinken geven vaak juist verslechtering.
  2. Probeer belangrijke taken te plannen op momenten dat je je het meest helder voelt.

Het goede nieuws is dat het over gaat volgens de experts, al kan het lang duren.

Het boek Long Covid, een zelfhulpgids bevat nog veel meer adviezen. Je kunt het bijvoorbeeld bestellen bij bol.com.

Auteur