zaterdag, 2 juli 2022

3 vragen over testen op corona bij kinderen

Zijn er kindvriendelijke coronatests?

De Britse coronamutant was afgelopen weken volop in het nieuws. Deze variant van het coronavirus lijkt 70 procent besmettelijker te zijn dan het virus zelf, ook onder (jongere) kinderen. Daarom adviseerde het OMT onlangs om kinderen onder de 12 jaar nu ook te testen bij klachten. Hoe ziet dat er precies uit per leeftijdscategorie? En zijn er ook kindvriendelijke tests?

1. Waarom is het testbeleid voor kinderen aangepast?

Er is onlangs een nieuwe, Britse variant van het coronavirus opgedoken. Deze coronamutant lijkt 70 procent besmettelijker te zijn dan het virus zelf. In tegenstelling tot het virus dat we tot dusver kenden, lijkt deze variant ook zeer besmettelijk te zijn onder (jongere) kinderen. Daarom is het testbeleid voor kinderen onder de 12 jaar in januari 2021 aangepast. Hiervoor hoefden zij eerst meestal niet getest te worden. Door deze kinderen nu wel te testen, is beter te zien of de nieuwe coronamutant zich via hen verspreidt.

2. Wanneer kan ik mijn kind laten testen op corona?

Dat hangt af van de klachten die je kind heeft en van de leeftijd van je kind. Kinderen van onder de 12 jaar (tot en met groep 8 van de bassischool) hoeven bij alleen een (neus)verkoudheid geen coronatest te doen. Het advies is om je kind wel te laten testen bij:

  • veel hoesten, koorts en/of benauwdheid;
  • corona-gerelateerde klachten na contact met iemand met corona.

Je maakt als ouder of verzorger een afspraak via 0800-1202. De GGD vertelt je hoe kleine kinderen in jouw regio worden getest. Houd het kind thuis totdat de testuitslag bekend is.

Kinderen in de middelbareschoolleeftijd moeten thuisblijven bij klachten die passen bij corona. En zich altijd laten testen. Kinderen van 16 of 17 jaar mogen ook zelf bellen. Heeft je kind al een DigiD? Dan kan jij of jouw kind ook online een afspraak maken.

Is het kind erg ziek? Neem dan altijd contact op met de huisarts.

3. Zijn er ook kindvriendelijke coronatests?

Ja, voor kinderen van zes jaar en jonger is er bij de GGD in een aantal gemeenten een kindvriendelijke coronatest beschikbaar. Bij deze test moeten kinderen een minuut lang een soort spons tussen de tanden en de wang heen en weer bewegen. Het speeksel dat door deze spons wordt opgenomen, wordt vervolgens in het lab geanalyseerd. Informeer eventueel alvast van tevoren of deze test ook op jouw testlocatie beschikbaar is.

De kindvriendelijke speekseltest is overigens iets minder gevoelig dan de PCR-test (met neus- en mondmonster). Hierdoor is er een iets grotere kans dat je ten onrechte te horen krijgt dat je niet besmet met het coronavirus. Daarom is de speekseltest alleen bestemd voor jonge kinderen.

Let op: check voor alle actuele adviezen rondom het coronavirus de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bron(nen):