6 tips om je immuunsysteem te versterken

Een goede weerstand beschermt je tegen virussen

Getty Images

Een gezonde leefstijl zorgt voor een sterker immuunsysteem. Een goede weerstand is altijd belangrijk, maar nu in 'coronatijd' nog belangrijker. Deze leefregels helpen je hierbij.

1. Ga naar buiten

In de herfst en winter worden de dagen korter en ben je misschien sneller geneigd binnen te blijven. Ga zoveel mogelijk naar buiten en voorkom dat je een vitamine D-tekort krijgt. Wandel, fiets of ga als de zon schijnt lekker in de tuin of op je balkon zitten. Probeer elke dag tussen elf uur 's ochtends en drie uur 's middags een kwartier tot een half uur buiten te zijn, met een onbedekt gezicht en onbedekte handen. Je lichaam maakt vitamine D zelf aan onder invloed van zonlicht.

2. Eet vezelrijk

De laatste jaren is steeds meer duidelijk geworden hoe belangrijk de rol van de darmen is voor een goede gezondheid. Zorg dus goed voor je microbioom. Eet vezelrijke volkorenproducten, veel groente, fruit en peulvruchten. Je darmen worden ook 'blij' van gefermenteerde voeding. Zet dus ook regelmatig producten als zuurkool, olijven, kefir en yoghurt op je menu.

3. Vermijd stress

Zorg voor voldoende ontspanning en rust, want stress verslechtert je immuunsysteem en zorgt er dus voor dat je vatbaarder bent. Lichaamsbeweging zorgt voor ontspanning, maar als je niet van wandelen of yoga houdt en het met tegenzin doet, heeft het weinig zin. Zoek dus iets waar jij ontspannen van wordt. Luister naar je favoriete muziek, lees een boek of neem een warm bad.

4. Sport en beweeg

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: beweeg voldoende en sport. Daar word je fit van en het helpt je immuunsysteem. Iedereen weet het wel, maar toch bewegen veel Nederlanders veel en veel te weinig. Helemaal nu een groot deel thuiswerkt door de coronacrisis. Zorg voor dagelijkse beweging! Daarvoor hoef je echt niet zes keer per week naar de sportschool. Doe bijvoorbeeld boodschappen op de fiets, breng je kinderen iedere dag lopend naar school of loop de trap tien keer op en af. Overdrijf het niet en put jezelf niet uit. Dat werkt averechts en verhoogt de kans op het oplopen van een infectie.

5. Goede nachtrust

Zorg dat je voldoende slaapt, zo'n acht uur per nacht. Ga op vaste tijden naar bed en sta op dezelfde tijd op. Slaap in het weekend niet te lang uit en ga niet te laat naar bed. Dat verstoort je ritme. Ga alleen naar bed als je slaap hebt en voorkom dat je te vroeg of halverwege de avond op de bank in slaap valt.

6. Koud afdouchen

Na het douchen nog even koud afdouchen geeft je immuunsysteem een boost. Het immuunsysteem van mensen kan je vergelijken met een leger dat indringers zoveel mogelijk buiten houdt of - als ze toch zijn binnengedrongen - een kopje kleiner maakt. Er zijn allerlei redenen waarom het immuunsysteem zijn werk minder goed kan doen, zoals stress en ernstig overgewicht. Als je langdurig veel stress hebt, stijgt het stresshormoon cortisol in het bloed. Cortisol dempt je immuunsysteem waardoor je vatbaarder bent voor infecties. Lichaamsvet beinvloedt je immuunsysteem. In geval van overgewicht en obesitas raakt je lichaamsvet (en met name het vet in je buik) ontstoken. Je immuunsysteem is dan zo druk bezig met de ontsteking in je vet dat je vatbaarder bent voor indringers vanuit elders. Kou zorgt ervoor dat verschillende onderdelen van je immuunsysteem op actief komen te staan. En dit is gunstig voor het bestrijden van sommige soorten infecties. Ook is uit een grote Nederlandse studie gebleken dat 30 dagen koud afdouchen (tot 90 sec) leidt tot 30 procent minder ziekmelding.

Auteur