Beschermt moedermelk tegen coronaziekte?

Antistoffen tegen het coronavirus in moedermelk

moedermelk-gv
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moedermelk bevat antistoffen tegen ziektekiemen. Beschermt het ook tegen coronaziekte?

Moedermelk beschermt de baby tegen bepaalde ziektekiemen. In de borstvoeding zitten antistoffen, waar de baby van profiteert. Borstvoeding beschermt baby’s bijvoorbeeld tegen luchtweginfecties, zo is bekend uit eerder onderzoek.  Ouders van zeer kwetsbare te vroeg geboren baby's kunnen terecht bij de Moedermelkbank. Vrouwen kunnen daar melk doneren voor andermans kinderen.

Moeders die corona hebben gehad, produceren antistoffen tegen het virus in de moedermelk. Volgens Amsterdamse wetenschappers kan deze melk daarom waarschijnlijk beschermen tegen COVID-19, waar kwetsbare patiënten van kunnen profiteren. Het Amsterdams UMC stuurde een persbericht waarin ze aangaven dat ze dit gaan onderzoeken. Logisch, maar werkt het ook?

Antistoffen

Het korte antwoord is: we weten het (nog) niet zeker. Wat we wél weten, is dat na het verwarmen van de melk (pasteuriseren) de antistoffen nog aanwezig zijn. Dit is belangrijk om te weten, omdat moedermelk pas na pasteurisatie bruikbaar is voor andere personen.

Verder moet het nog blijken of de moedermelk inderdaad werkzaam is als preventieve behandelmethode tegen het coronavirus, bijvoorbeeld in de vorm van ijsblokjes met toegevoegde smaak. "Dan kan de moedermelk mogelijk ingezet worden bij risicogroepen, wanneer zich een tweede coronagolf voordoet", zegt Hans van Goudoever, hoofd Emma Kinderziekenhuis.

Elke dag een glas

Als er meer onderzoek naar gedaan is, kan de moedermelk getest worden bij de mensen die het meest te lijden hebben onder het virus: 70-plussers met veel andere ziekten en gebreken. Dat zorgt voor nieuwe vragen: hoeveel melk zouden zij moeten drinken om beschermd te zijn? Elke dag een glas, of zelfs meer? Conclusie: voorlopig zijn er meer vragen dan antwoorden.

Wil je meedoen en/of bijdragen aan dit onderzoek, lees dan hier meer informatie.

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Bronnen: Dokter Media, Amsterdam UMC, Algemeen Dagblad

Auteur