Bijsluiter coronazelftest vaak onduidelijk

Handige tips bij het lezen van de bijsluiter

corona-bijsluiter
Getty Images

De bijsluiters van de coronazelftesten zijn niet altijd goed te volgen. Hoe komt dat? En waar vind je wel een begrijpelijke uitleg?

Wie bij verschillende winkels testen koopt, merkt al snel dat er niet altijd een heldere bijsluiter bij zit. Wie pech heeft, krijgt een bijsluiter in een vreemde taal of helemaal geen bijsluiter. En als je wel een Nederlandse bijsluiter hebt, is die niet altijd even helder. Op LinkedIn sprak communicatiespecialist Renate Verloop haar verbazing uit over de tekst in haar bijsluiter: "Voeg het verwerkt specimen vervolgens toe aan het monster, goed uit de buurt van de cassette. Verwijder de swab terwijl u in de zijkanten van het buisje knijpt om de vloeistof uit het buisje te extraheren.”

Een ‘monster’ is voor veel mensen een harig beest uit kinderverhalen. En op een ‘cassette’ stond vroeger muziek van Duran Duran. En dan hebben we het nog niet over de ‘swab’ waar we wat uit moeten ‘extraheren’ of het ‘specimen’ waar we het ‘monster’ aan toe moeten voegen. Geen heldere taal.

Zelftest belangrijk in strategie

Tijdens de persconferentie eind november deed demissionair premier Mark Rutte de oproep om een zelftest te doen, voor je op bezoek gaat bij vrienden of familie. In het onderwijs krijgt iedereen het advies twee keer per week een zelftest te doen, voor de zekerheid. Sinds vorige week mogen de zelftesten ook worden gebruikt bij lichte klachten, in plaats van een bezoek aan de teststraat van de GGD.  De zelftesten op het coronavirus worden dus steeds belangrijker in de strategie tegen het coronavirus van het kabinet. Waarom is dit dan nog niet goed geregeld?

Eisen aan zelftest

Volgens de wet waar deze zelftesten onder vallen, moet er altijd een Nederlandse bijsluiter bij een zelftest zitten. Wie controleert daar op? De NOS legde in dit artikel helder uit hoe het zit. De zelftest moet in eerste instantie goed kunnen aantonen of je besmet bent met het coronavirus of niet. De fabrikant verklaart dat met een CE-markering, en daar houdt de inspectie (IGJ) toezicht op. Als een zelftest goed werkt, betekent dat nog niet dat hij ook geschikt is voor consumenten, die er thuis mee aan de slag gaan. Dat beoordeelt het RIVM op basis van aanvragen die fabrikanten doen. De beoordeling van de bijsluiter is onderdeel hiervan.

Maar het probleem is dat het RIVM nog niet alle aanvragen verwerkt heeft. De zelftesten op de markt zijn daardoor nog niet allemaal goedgekeurd. Een deel voldoet al wel aan alle eisen. Die zijn te herkennen aan een ce-markering met 4 cijfers. Een ander deel heeft alleen een ce-markering, zonder cijfers. Deze testen hebben een tijdelijke ontheffing gekregen voor de regels op zelftesten. Die verloopt al snel, namelijk op 31 december 2021. Het is de vraag wat er daarna met deze testen gaat gebeuren en of ze nog goedgekeurd zijn.

Handige tips

Voor wie hulp wil bij het lezen van de bijsluiter van de zelftest, zijn hier nog een paar handige tips:

Let op: dit artikel betreft (achtergrond)nieuws en is daarom sinds december 2021 inhoudelijk niet meer aangepast. Kijk voor actuele ontwikkelingen op de website van het RIVM

Auteur