dinsdag, 26 januari 2021

Corona: kan ik nog wel naar de opticien?

Ga niet naar de opticien als je verkouden of koortsig bent

Sinds corona rondwaart, denken we na over dingen waar we nog maar kortgeleden nooit bij stilstonden. Een bezoek aan de opticien bijvoorbeeld: kan dat nog wel?

Ja, zegt de NUVO, de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven. Na overleg met het RIVM heeft de NUVO op donderdag 26 maart 2020 een nieuw protocol voor opticiens vastgesteld. Het doel spreekt voor zich: dat je en de medewerkers van de opticien gezond en veilig blijven.

Corona en uw bezoek aan de opticien

Wil je naar de opticien, houd dan rekening met de volgende zaken:

  • Wandel niet zomaar even naar binnen bij je opticien, maar maak een afspraak. Dat maakt het voor de opticien makkelijker om het aantal klanten in de winkel te doseren.
  • Ook in de winkel van de opticien geldt de eis van 1,5 meter afstand. Dat betekent dus ook dat er slechts een bepaald aantal mensen in de winkel aanwezig mag zijn. Hoeveel mensen dat zijn, hangt af van de ruimte in de winkel.
  • Ben je 70 jaar of ouder? Maak dan alleen een afspraak met de opticien als het echt niet anders kan.
  • De opticien voert wel oogmetingen uit, maar houdt daarbij steeds een afstand van 1,5 meter in acht. Oogdrukmetingen zijn om diezelfde reden niet mogelijk.
  • De opticien kan je bril afstellen, maar daarbij moet je je bril wel zelf op- en af doen. Je legt je bril ook steeds zelf op de (gedesinfecteerde) balie of tafel. Let erop dat de opticien je bril ook steeds goed schoonmaakt.
  • Als je contactlenzen draagt en een controle of aanpassing wilt laten doen, moet je wachten tot de coronamaatregelen niet meer nodig zijn. Heb je geen klachten, dan kun je je lenzen online of per mail bestellen. Als je wel klachten hebt over je contactlenzen, dan kun je je opticien of optometrist bellen. Zo nodig kan hij je doorverwijzen naar de huisarts.
  • De opticien reinigt vóór en ná gebruik de oppervlakken en apparatuur, liefst waar je bij bent. Je mag daar ook gewoon naar vragen.

Tot slot: ga niet naar de opticien als je verkouden of koortsig bent.