dinsdag, 24 mei 2022

Een coronaproof kerstdiner? Hier moet je rekening mee houden

In coronatijd is voorzichtigheid tijdens het kerstdiner geboden. Daarom roept het kabinet op om (met kerst) maximaal drie gasten uit te nodigen en anderhalve meter afstand te houden. Waar moeten we nog meer op letten? Kun je elkaar bijvoorbeeld besmetten via bestek, glazen of serviesgoed? Gezondheidsnet zocht het uit.

Glazen, bestek, serviesgoed

Helaas waar: besmetting door een bacterie of virus via oppervlakken zoals glazen, bestek en serviesgoed is mogelijk. De kans dat dat gebeurt, is wel vrij klein als je je aan de coronamaatregelen houdt. Ten eerste komt dat doordat mensen die klachten hebben, thuis moeten blijven. Het kan wel zo zijn dat iemand nog géén klachten heeft en wél besmet is met het coronavirus. Op dat moment kun je ook al besmettelijk zijn, bijvoorbeeld als je schreeuwt en er kleine druppeltjes met virus uit neus en mond in de lucht komen. Dit kan ook door niezen en hoesten gebeuren.

Gebruik daarom uit voorzorg alleen jouw eigen bestek, serviesgoed en glas. Serveer snacks op persoonlijke schaaltjes. Zo is het ook makkelijker om anderhalve meter afstand te houden tot mensen die niet uw huisgenoten zijn. Zorg voor extra goede handhygiëne als je eten serveert. Zet bijvoorbeeld een flesje handalcohol neer. 

Moet je tussen de gangen door bestek en borden afwassen? Doe dat met afwasmiddel, want alleen omspoelen met water is niet voldoende. Doe het serviesgoed in een spoelbak met water en reinigingsmiddel en borstel het met een afwasborstel gedurende 15 seconden aan de binnen- en buitenkant schoon. Of doe het in de vaatwasser.

Andere maatregelen

Verder verklein je de kans op besmetting tijdens een kerstdiner door de volgende maatregelen in acht te nemen:

 • Houd ook aan tafel anderhalve meter afstand.
 • Blijf thuis bij klachten.
 • Was vaak je handen
  • 20 seconden lang met water en zeep, daarna handen goed drogen.
  • Voordat je naar buiten gaat, als je weer thuis komt, als je je neus hebt gesnoten, en natuurlijk voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
  • Was daarna je handen.
 • Schud geen handen.

Bron: RIVM

Bron(nen):