zondag, 22 mei 2022

Eén op tien coronapatiënten krijgt hartproblemen tijdens ziekenhuisopname

Bij bijna 12 procent van de coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen, treden hartproblemen op. In de meeste gevallen gaat het om hartritmestoornissen, maar ook om volledig hartfalen of een hartstilstand. Dat blijkt uit een groot onderzoek.

Eén op tien coronapatiënten in ziekenhuis krijgt hartproblemen. Het onderzoek vond plaats onder 3011 coronapatiënten. Ze lagen bijna allemaal in een Nederlands ziekenhuis. Wereldwijd is het het grootste onderzoek naar hartcomplicaties bij patiënten met corona.

"Het is verontrustend dat corona gepaard kan gaan met problemen in het hart- en vaatstelsel", zegt directeur Floris Italianer van de Hartstichting tegen RTL Nieuws. De Hartstichting ondersteunt de studie. Italianer noemt het belangrijk dat er snel meer kennis komt. Bijvoorbeeld over welke patiënt meer kans loopt ernstige gevolgen te ondervinden van het coronavirus.

Van de patiënten die werden opgenomen met corona in het ziekenhuis had een derde al een hart- of vaatziekte. Ruim 60 procent in het onderzoek was man en de gemiddelde leeftijd was 67 jaar.

De meest voorkomende complicatie is boezemfibrilleren, 142 patiënten kregen daar last van. Hartfalen werd bij 55 patiënten vastgesteld, een hartinfarct bij 15 mensen, hartritmestoornissen die tot een hartstilstand kunnen leiden bij 14 mensen en ontstekingen aan het hart bij acht patiënten.

Longembolie

Bijna 200 patiënten (6,6 procent) kregen een longembolie. Dat laatste gebeurt vaker bij ernstig zieke patiënten op de intensive care. In totaal overleden 595 patiënten tijdens het verblijf in het ziekenhuis, 16 daarvan door problemen aan het hart. Gemiddeld lagen ze zo'n zeven dagen in het ziekenhuis. Patiënten die op de ic terechtkwamen, verbleven daar gemiddeld 13 dagen.

Nader onderzoek moet uitwijzen hoeveel coronapatiënten te maken krijgen met complicatie en houden op de lange termijn, ook na een ziekenhuisopname.

Capacity-register

De resultaten van het onderzoek komen uit het zogeheten Capacity-register. Een register waarin ziekenhuizen medische gegevens over patiënten met corona kunnen opnemen, een initiatief van het UMC Utrecht. Inmiddels doen meer dan zeventig ziekenhuizen uit dertien landen aan het project mee, waaronder België, Groot-Brittannië, Spanje en Egypte.

De onderzoeksresultaten worden deze maand gepubliceerd in een vaktijdschrift.

Bron(nen):