Geen klachten, toch in quarantaine. Is dat echt nodig?

Contact gehad met corona-positief persoon? Dit kun je het beste doen

quarantaine-gv
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op prangende vragen. Deze keer: ik heb geen coronaklachten, maar ik moet volgens de regels toch in quarantaine. Is dat echt nodig?

Je bent op visite geweest bij een vriendin die op dat moment geen verkoudheidsklachten had. Toch blijkt een paar dagen later dat zij positief is getest op het coronavirus. Je hebt zelf (nog) geen klachten. Wat nu? Moet je toch in quarantaine gaan?

Contact met besmet persoon

Het antwoord is ja. Quarantaine is een voorzorgsmaatregel. Het is belangrijk dat je tien dagen thuis blijft en 'in quarantaine gaat' als je nauw contact gehad hebt met een persoon die positief is getest op corona. 'Nauw contact' is wanneer je langer dan 15 minuten en op minder dan anderhalve meter afstand in iemands bijzijn bent geweest. Daarnaast is het nodig om in quarantaine te gaan als er iemand in je huishouden positief getest is, als je in een land/gebied bent geweest dat is aangemerkt als risicogebied of als je een melding hebt gekregen via de app CoronaMelder.

Incubatietijd

De periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je klachten krijgt heet incubatietijd. Ben je besmet met het coronavirus? Dan duurt het meestal vijf tot zes dagen voordat je klachten krijgt. De incubatietijd van het virus ligt tussen de twee en veertien dagen. Uit het bron- en contactonderzoek van de GGD blijkt dat bij 99 procent van de contacten die klachten krijgt, dit gebeurt binnen tien dagen na het laatste contact. Daarom is de quarantainetijd tien dagen. Houd je je in die tien dagen niet aan de quarantaineregels, dan kun je dus (ongemerkt) anderen besmetten en zo de ziekte verspreiden.

Krijg je toch klachten? Laat je testen

Als je toch ineens coronaklachten krijgt, dan is het dringende advies om je te laten testen. Een test heeft alleen zin als je daadwerkelijk klachten hebt, omdat de uitslag anders onbetrouwbaar kan zijn. Doe je dit namelijk te vroeg, dan bestaat de kans dat een test het virus nog niet opgepikt heeft omdat er nog te weinig virusdeeltjes in de neus en keel zitten. (Binnenkort is het overigens voor specifieke doelgroepen wel mogelijk om zich te laten testen zonder klachten doordat de testcapaciteit flink wordt uitgebreid.)

Heb je je laten testen? Blijf thuis tot je de uitslag van de test hebt. Als je naast milde coronaklachten ook koorts (38 graden Celsius of hoger) hebt en/of last hebt van benauwdheid, dan moeten je huisgenoten ook thuisblijven. Is de uitslag negatief, dan hoef je niet meer in quarantaine.

Na de quarantaine

Na de quarantaineperiode ben je in principe weer 'vrij' om te gaan en staan waar je wilt. Daarbij blijft het belangrijk dat je je aan de gebruikelijke regels en adviezen houdt: houd anderhalve meter afstand van anderen, was regelmatig je handen met water en zeep, en hoest en nies in de binnenkant van je elleboog. Draag een mondkapje in het openbaar vervoer - bij voorkeur ook in publieke ruimtes - en laat je (opnieuw) testen als je coronaklachten hebt.

Let op: check voor alle actuele adviezen de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bron 
  • RIVM
  • Rijksoverheid