Geur na corona: koffie ruikt naar brandlucht

Nieuwe cijfers over reukproblemen na corona

vrouw-koffie
Getty Images

Ongeveer de helft van de coronapatiënten die hun reuk kwijtraken, krijgen later te maken met vervormde geurwaarneming, blijkt nu uit nieuwe voorlopige cijfers. Koffie kan bijvoorbeeld ineens een vieze brandgeur geven.

Vorige week werden cijfers gepubliceerd over bijna 1500 patiënten met reukproblemen na coronaziekte (covid-19). Ze kwamen uit 14 landen, waaronder Nederland, zo schrijft de Volkskrant. Ze deden mee aan het vervolgonderzoek en vulden vragenlijsten in over hun reuk- en smaakklachten. De resultaten zijn echter nog in 'preprint', wat wil zeggen dat ze nog voorlopig zijn. Ze moeten nog worden gecontroleerd door collega-wetenschappers.

De voorlopige resultaten na 11 maanden na covid op een rijtje:

  • 60 procent van de vrouwen en 48 procent van de mannen kon minder goed ruiken dan voordat zij corona kregen. (80 procent van oude capaciteit of minder.)
  • De smaak herstelde sneller dan de reuk. Als de reuk wel hersteld was, dan was de smaak ook altijd hersteld.
  • Na een aantal maanden had 47 procent van de deelnemers, dus bijna de helft, last van vervormde reuk (parosmie). Zij roken bijvoorbeeld een brandlucht in plaats van koffiegeur.
  • Ongeveer 25 procent van de deelnemers had last van fantosmie, wat betekent dat zij geuren ruiken die er niet zijn. Zij ruiken bijvoorbeeld een brandlucht, zonder dat er brand is.
  • Aanhoudende reukproblemen hingen vaak samen met andere klachten. Het is daarmee misschien een teken van long covid, een patroon van aanhoudende klachten na coronaziekte.

Adviezen bij reukproblemen

Wil je weten of je ook reukverlies hebt door corona? Lees 5 vragen over reukverlies door corona.

Wat kun je doen om weer beter te ruiken? Lees hier handige tips, zoals het trainen van je reuk, of lees meer informatie over verlies van reuk en smaak.

Auteur