Helft heeft drie maanden na coronabesmetting nog steeds klachten

Getty Images

Drie maanden na besmetting met het coronavirus heeft vrijwel de helft van de mensen nog één of meerdere langdurige klachten. Vooral klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen en reukverlies komen voor. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van het LongCOVID-onderzoek van het RIVM.

Het onderzoek werd verricht tussen mei en december 2021 onder in totaal 14572 deelnemers. Hieronder waren er 9166 die zich kort na een positieve test voor het onderzoek hebben aangemeld. Als controlegroep deden er 5406 mensen mee die geen corona hebben gehad.

Gezondheidsklachten na Covid-19

Na drie maanden kwamen klachten als vermoeidheid, kortademigheid, reukverlies, concentratieproblemen en problemen in een drukke omgeving vaker voor bij mensen die een coronabesmetting hebben doorgemaakt vergeleken met mensen die geen corona hebben gehad.

In veel gevallen zijn de vermoeiheid en/of cognitieve problemen en kortademigheid dusdanig ernstig dat het normale dagelijks functioneren zeer sterk wordt verstoord.

Nog veel onduidelijk

Volledig gevaccineerde deelnemers jonger dan 65 jaar meldden na drie maanden minder vaak klachten met reuk en smaak, maar voor de andere langdurige klachten werd geen verschil gevonden tussen mensen die niet, deels of volledig gevaccineerd waren op het moment van de besmetting.

Het is nu nog onduidelijk hoelang mensen klachten houden na een coronabesmetting. Daar is vervolgonderzoek voor nodig. Het RIVM zal de deelnemers daarom langer volgen.

Uit de studie blijkt dat niet alleen een groot deel van de Covid-19 patiënten langdurig klachten houdt na genezing van de acute ziekte, maar ook dat deze klachten veel vaker voorkomen bij deze patiënten dan bij mensen met andere luchtweginfecties en mensen uit de algemene populatie. Het feit dat de klachten ook regelmatig voorkomen bij mensen die geen corona hebben gehad laat de uitdaging zien voor zorgverleners om voor een patiënt te bepalen in hoeverre een klacht wordt veroorzaakt door Long-COVID of door een andere oorzaak.

Omikronvariant

In dit onderzoek was voornamelijk sprake van besmetting met de alfa- en deltavarianten van het coronavirus. Of de gevonden resultaten ook gelden na besmetting met de omikronvariant zal duidelijk worden in de volgende tussentijdse resultaten van het LongCOVID-onderzoek.

Auteur 
Bron 
  • RIVM