Helft van volwassenen in Nederland wil geen herhaalprik

Herhaalcampagne boostervaccin vandaag van start

Een persoon krijgt een vaccinatie in de bovenarm
Getty Images

Ongeveer de helft van de volwassenen in Nederland ziet geen noodzaak om een herhaalprik van het vernieuwde coronavaccin van Pfizer en Moderna te gaan halen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.

Vandaag start de herhaalcampagne en is het voor bepaalde groepen, zoals zorgmedewerkers en mensen uit risicogroepen, mogelijk om een afspraak te maken voor een herhaalprik tegen het coronavirus. Na deze groep kan de rest van de Nederlandse bevolking vanaf 12 jaar terecht voor een vaccin.

Van de Nederlandse volwassenen geeft 87 procent in het onderzoek aan te zijn gevaccineerd. Dat percentage is stabiel ten opzichte van februari. 70 procent geeft aan een booster te hebben gehaald.

Geen booster meer halen

Weinig mensen die nog geen booster hebben geen gehaald, zijn dit alsnog van plan. Van de gevaccineerden geeft bijna een procent aan nog niet te zijn geboosterd, maar hiervoor wel een afspraak te hebben gemaakt. In totaal is 17 procent van de bevolking gevaccineerd, maar nog niet geboosterd. De verwachting is dat deze groep dat ook niet meer laat doen.

Daartegenover staat dat 67 procent van de geboosterden waarschijnlijk wel zal komen opdagen voor zo'n prik. 6 procent van de geboosterden is al ingeënt met een herhaalprik.

Vooral jongeren onder jongeren weinig bereidheid

Vooral onder jongeren is de bereidheid om een herhaalprik te gaan halen laag. Onder de geboosterde jongeren tussen de 18 en 34 jaar zegt 32 procent dat ze niet of waarschijnlijk niet voor een herhaalprik gaan.

In de leeftijdscategorie daarboven (tussen de 35 en 49 jaar) geeft 22 procent aan geen of waarschijnlijk niet een herhaalprik te gaan halen.

Wel halen kan het verschil maken

Toch doen bepaalde groepen er wel degelijk goed aan om een boosterprik te gaan halen, stelt Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie bij het Amsterdam UMC op de website van de NOS. "Bij ouderen en mensen met een slechte gezondheid kan het het verschil zijn tussen wel of niet in het ziekenhuis terechtkomen.", aldus Van Egmond.

Het komt volgens haar vaak voor dat mensen minder komen opdagen voor een tweede en derde prik. "Je hoort vaak dat mensen zeggen: 'ik vind het wel genoeg'. Maar zo werkt het niet in de biologie. Het virus is er nog steeds, de afweer neemt af en een herhaalprik is nodig om die afweer op te frissen."

Auteur 
Bron 
  • nos.nl
  • I&O Research