Herfstgolf corona zet door: wat zijn de huidige regels?

Bliijf thuis na een positieve zelftest

verkouden-griep-corona
Getty Images

Sinds een paar weken neemt het aantal mensen dat besmet raakt met COVID-19 weer toe. Het aantal ziekenhuisopnames is sterk gestegen en ook het aantal coronabesmettingen blijft stijgen. De herfstgolf zet dus door. Ben je zelf ook positief getest of een gezinslid? Hoe zit dat dan? Moet je dan eigenlijk thuisblijven en in quarantaine? Wat zijn de huidige coronaregels?

Moet je in isolatie bij een positieve zelftest?

Als je positief test, is het nog altijd belangrijk om in isolatie te gaan. Het is niet verplicht, maar een dringend advies. Als je geen klachten hebt, mag je vijf dagen na de positieve test weer naar buiten. Dit advies geldt ook als je een herhaalprik of eerdere vaccinaties hebt gehad.

Heb je wel klachten als hoofdpijn, hoesten of keelpijn? Dan moet je langer in isolatie blijven. Pas als je 24 uur klachtenvrij bent, kun je dan weer gaan en staan waar je wilt. Online vind je een hoop verouderde informatie en niet meer geldende regels. Op het coronadashboard van de rijksoverheid vind je de actuele stand van zaken.

Wat als een gezinslid corona heeft?

Geen stress. De tijd dat het hele gezin dan in isolatie moest is gelukkig voorbij. Ook is het voor gezinsleden niet nodig om te testen. Alleen in het geval van klachten en een zelftest is voldoende. Je hoeft ook niet meer naar de GGD.

Moet je nog een herhaalprik halen als je onlangs corona hebt gehad?

Dat is niet nodig. Het feit dat je een besmetting hebt doorlopen, heeft gezorgd voor een boost van je immuunsysteem. Na drie maanden zou je dan alsnog kunnen overwegen een herhaalprik te halen.

Is het gevaarlijk om een boosterprik te halen als je net corona hebt gehad?

Het kan zo zijn dat je zonder het te weten - omdat je niet getest hebt - net corona hebt gehad. "Dat is niet erg.", zegt woordvoerder Harald Wychgel van het RIVM op rtlnieuws.nl. "Het is minder effectief, dat is alles."

Is er nog iets wat je kunt doen om verspreiding te voorkomen?

Even je geheugen opfrissen! Hier komt het oude rijtje regels weer om de hoek kijken:

  • Was je handen regelmatig.
  • Schud geen handen.
  • Blijf thuis bij klachten en doe een zelftest.
  • Ventileer! En zorg voor voldoende frisse lucht.
  • Hoest en nies in je elleboog!
Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws
  • Rijksoverheid