Hoe zorg ik goed voor mezelf bij milde coronasymptomen?

Blijf thuis, ook bij milde klachten door het coronavirus

verkouden-vrouw
Getty Images

Denk je dat je last hebt van milde coronasymptomen als hoesten, koorts en kortademigheid? Dan ziek je als het goed is thuis in quarantaine uit. Hoe zorg je deze periode het beste voor jezelf? En wat moet je doen als je klachten verergeren?

Heb je milde symptomen door het coronavirus, dan is het goed om te weten dat je niet getest hoeft te worden. Je moet wel thuisblijven tot je 24 uur klachtenvrij bent. Bel de huisarts wél bij hoge koorts (boven 38 graden Celsius) en wanneer je steeds zieker wordt of steeds moeilijker kunt ademen. De (huis)arts zal dan bepalen of je getest moet worden en volgt hierin de richtlijn van het RIVM.

Blijf thuis en zorg goed voor jezelf

Maar wat moet je doen zolang je thuis bent? Goed uitzieken is heel belangrijk. Op deze manier heeft je lichaam de tijd om te herstellen. Doe dus vooral rustig aan. Daarnaast is het verstandig om voldoende water te blijven drinken. Het liefst zo'n 1,5 liter water per dag. Bij verkoudheid en/of koorts kun je beter nog iets meer water drinken om uitdroging tegen te gaan. Probeer verder gezond en gevarieerd te blijven eten volgens de Schijf van Vijf.

Houd je aan de quarantaineregels

Er zijn leefregels opgesteld voor mensen in quarantaine, die bedoeld zijn om te voorkomen dat mensen in de omgeving van de (mogelijk) besmette persoon geïnfecteerd raken. Zo moet je zoveel mogelijk in jouw eigen kamer blijven, waar je ook slaapt. Verder gebruik je alles apart: je bestek, tandenborstel, handdoeken en als het mogelijk is ook de badkamer en het toilet. Anderen kunnen namelijk besmet raken met het virus via resten van de ontlasting.

Heb je geen apart toilet en badkamer? Dan is het belangrijk dat je deze elke dag én na elk toiletbezoek schoonmaakt. Daarnaast moet je de ruimte elke dag ventileren door het raam 30 minuten open te zetten. 

Sport even niet

Bij milde symptomen kun je het beste even tijdelijk stoppen met sporten. Het virus kan namelijk volgens Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische vereniging Intensieve Geneeskunde, gevaarlijk zijn voor het hart. Net als bij 'normale' virale infecties als de griep, verhoog je dit risico met sporten.

Volgens Meyfroidt kan de ziekteverwekker in bepaalde gevallen overgaan op de hartspier en leiden tot een ontsteking (myocarditis). Zo'n ontsteking van de hartspier vormt vooral een mogelijk gevaar bij zware belasting in bijvoorbeeld duursporten, en kan ook optreden bij bijvoorbeeld een verkoudheid veroorzaakt door een virus.

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

Bron 
  • RIVM
  • Thuisarts
  • VRT NWS