Hoe zorg je voor goede luchtvochtigheid in huis?

Veel planten, raam open en bakjes aan de verwarming

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: hoe zorg je voor goede luchtvochtigheid in huis?

Het is koud buiten, de verwarming draait overuren en ramen worden niet of maar kort open gezet. Dat zorgt ervoor dat de lucht in huis droger - misschien wel te droog - wordt. Terwijl een goede luchtvochtigheid én goede ventilatie belangrijk is voor een gezond binnenklimaat. Ook is al langer bekend dat virussen - zoals COVID-19 - zich makkelijker verspreiden door droge lucht. Nu extra belangrijk dus om de luchtvochtigheid goed te houden!

Een goede luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Door middel van een luchtvochtigheidsmeter kun je de luchtvochtigheid in je huis meten. Ook sommige thermostaten van de verwarming geven aan hoe de luchtvochtigheid in huis is.

Vaak kun je het in huis ook wel merken als de lucht droog is. Je krijgt bijvoorbeeld last van droge ogen of een droge huid. Let op! Onderstaande tips helpen alleen als je voldoende ventileert. Dat is echt het allerbelangrijkste!

Hoe krijg je die luchtvochtigheid in huis omhoog?
 

Tip 1: Zet een raam open

Hoe koud het ook is, zet minimaal 10 tot 15 minuten een raam open. Zorg dat er voldoende frisse lucht naar binnen komt. Dit hoef je natuurlijk niet te doen als je in die ruimte verblijft. Je kan natuurlijk ook even naar boven terwijl je beneden alles even openzet. Zo blijf je zelf lekker warm.

Tip 2: Veel planten

Veel planten in huis kan helpen voor een goede luchtvochtigheid. Ook zijn er planten die nog wat meer doen dan alleen zuurstof aanmaken: zij hebben een luchtzuiverende werking. Deze planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op uit de lucht. Planten die bekend staan om hun luchtzuiverende werking zijn onder meer de krulvaren, de lepelplant, de areca palm ('goudpalm'), de monstera deliciosa ('gatenplant'), de rubberplant, klimop en de graslelie.

Denk nu niet dat je niet meer hoeft te ventileren als je veel planten hebt, ook dan moet je nog steeds regelmatig ventileren!

Tip 3: Bakjes op of aan de verwarming

Je kunt ook bakjes water op de verwarming zetten of speciale bakjes kopen die je aan de verwarming kunt hangen om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Met de warme, droge lucht van de verwarming, verdampt dan ook vocht. Zorg er voor dat je de bakjes met regelmatig schoonmaakt, want anders wordt het een broeihaad van schimmels en bacteriën.

Tip 4: Zet de badkamerdeur even open

Door te douchen met de deur van de badkamer open, verspreidt de stoom van het warme water zich over de hele bovenverdieping. Goed voor de luchtvochtigheid! Douche je liever met de deur dicht? Dan zet je hem gewoon na het douchen even open. Heb je een afzuigsysteem in de badkamer? Zet dat dan wel even uit, anders heeft het nog weinig zin.

Tip 5: Kook een pan met water op het fornuis

Tijdens het koken wil je natuurlijk wel de afzuigkap aan hebben, want anders verspreiden alle geuren en fijnstof zich door je huis, maar even een pan water opzetten voor bijvoorbeeld een kop thee zorgt ook voor stoom en verhoogt dus de luchtvochtigheid. Dus gebruik de waterkoker een keer niet en zet een pannetje op het fornuis.

Tip 6: Droog de was op de verwarming

Gebruik de wasdroger even niet en leg je was op de verwarming. Gezellig staat het zeker niet, zo'n woonkamer vol was, maar door je natte was op de verwarming te drogen, verhoog je de luchtvochtigheid in de kamer. Nadeel is natuurlijk wel dat dit weer zorgt voor meer stof.

Tip 7: Koop een luchtbevochtiger

Een oplossing - wel een duurdere - is de aanschaf van een luchtbevochtiger. Er zijn verschillende soorten te koop. Verdiep je er goed in voordat je er één koopt. Wil je hem bijvoorbeeld gebruiken voor de slaapkamer? Schaf er dan een aan die niet te veel geluid maakt. En heb je kinderen en/of huisdieren? Dan kun je beter geen stoombevochtiger kopen, want die maken gebruiken van warme stoom.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws
  • RIVM