donderdag, 7 juli 2022

Let op met trainen: 'Overbelasting ligt op de loer'

Vanaf 1 juli mogen de sportscholen weer hun deuren openen. Krachtsporters doen er alleen wel verstandig aan hun trainingen voorzichtig te hervatten om blessures te voorkomen. Daarvoor waarschuwt Willem-Paul Wiertz, specialist topsport van het Kenniscentrum Sport & Bewegen in Ede in de Telegraaf.

"Na deze coronapauze van drieënhalve maand ligt overbelasting al snel op de loer. De kans op blessures neemt dan toe met als gevolg dat je weer een tijdje niet aan de slag kan. Dat kan niet de bedoeling zijn", zegt Wiertz.

Verlies spierkracht

De waarschuwing van Wiertz is vooral op krachtsporters gericht, want door de vele zonnige dagen kwamen duursporters er wel uit. "Krachtsporters kunnen de afgelopen drie maanden zo maar tien tot misschien wel vijftien procent aan spierkracht hebben verloren", schat Wiertz in.

"Zelfs als ze thuis met gewichten aan de slag zijn gegaan. Ik heb op sociale media indrukwekkende trainingen gezien. Maar niet alle spieren zijn thuis goed te trainen. Lang niet iedereen gaat thuis met een halter en gewichten in zijn nek door de knieën. Zo zijn squats met een zware halter thuis vaak niet mogelijk. Dat kun je wel in de sportschool doen", weet de bewegingswetenschapper.

Minder kilo's

Als je amper hebt kunnen trainen, trek, duw of stoot dan ongeveer 25 procent minder kilo’s dan voor de coronacrisis, zo luidt een van de adviezen van Wiertz. "En dan nog is het heel goed mogelijk dat je spierpijn krijgt. Neem in dat geval een dag of twee rust en train de volgende keer misschien iets minder fanatiek. Als je zo aan drie trainingen in de week komt, ga je langzaam weer richting het niveau dat je had. Luister niet alleen goed naar je eigen lichaam. Raadpleeg ook een instructeur of trainer op de sportschool. Hij of zij kan een nieuw trainingsschema voor je maken waarmee je aan de slag kan."

Maatregelen

Sportscholen mogen woensdag van het kabinet weer open. Er zijn wel maatregelen getroffen. Zo moeten klanten bij binnenkomst een vragenlijst invullen en melden of ze gezondheidsklachten hebben gehad. Kom je door deze check, dan mag je gaan sporten. In de sportschool moet je een apparaat of gewicht na elk gebruik schoonmaken met zeep en reinigingsdoekjes.

Let op: het is vanwege de coronaregels vaak nog niet mogelijk om te douchen en om te kleden in de kleedruimtes. Je kunt wel je handen wassen. Verder moet er overal onderling anderhalvemeter afstand gehouden worden.

Bron(nen):
  • Telegraaf