zondag, 22 mei 2022

Meeste Nederlanders eten niet anders door coronamaatregelen

Nederlanders zijn niet anders gaan eten door de coronamaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum, uitgevoerd door onderzoeksbureau Flycatcher.

Over de gehele lijn zijn er slechts kleine veranderingen in het koop-, kook- en eetgedrag te zien. In totaal hebben 1030 Nederlanders van 18 jaar en ouder meegedaan aan het onderzoek. Het merendeel geeft aan dat zij niet anders zijn gaan eten in coronatijd. Zij zeggen evenveel te eten als normaal en geen verschil te merken als het gaat om het kiezen voor gezond eten.

"Dat mensen aangeven weinig veranderd te hebben in hun gedrag verbaast ons niet", zegt Roel Hermans, expert voeding en gedrag bij het Voedingscentrum. "Eetgedrag is gedrag dat aangeleerd en ingesleten is door de jaren heen. Ondanks alle maatregelen gaat het gewone leven door en mensen houden dan ook graag vast aan hun gewoonten."

Gezonder gaan eten

Toch blijft niet alles bij het oude. 1 op de 10 Nederlanders geeft aan gezonder te zijn gaan eten nadat de coronamaatregelen van kracht werden. Redenen zijn onder andere: meer tijd om gezond te koken, bewust met gezonde voeding bezig zijn en de behoefte om de weerstand te vergroten. Ook geeft een deel aan minder ongezonde verleidingen te ervaren door anderen of doordat ze niet meer uit eten gaan.

Een derde van de ondervraagden geeft aan meer op gewicht te zijn gaan letten en 5 procent geeft aan actief aan de slag te zijn gegaan met afvallen. Daarnaast zegt 1 op de 5 mensen minder alcohol te drinken. Bij studenten zegt maar liefst 65 procent minder alcohol te zijn gaan drinken.

Hygiënischer

Ook zijn mensen bewuster bezig met hygiëne: de handen worden vaker en beter gewassen voor het koken en eten. Het Voedingscentrum hoopt dat deze positieve veranderingen doorzetten na de crisis.

"Dat zou veel winst betekenen. Meer hygiëne kan leiden tot minder voedselinfecties bijvoorbeeld", aldus Hermans. En ook op het gebied van gezondheid ziet hij kansen. "Houd het gezonder eten en minder alcohol drinken vast: het is gezondheidswinst als je nieuw aangeleerde gewoonten kunt volhouden en een blijvende verandering in je eetgedrag kunt maken."

 

Bron(nen):