donderdag, 22 april 2021

Minder zieke COVID-19-patiënten

Artsen zien dat de COVID-19-patiënten nu minder ziek zijn dan tijdens de eerste coronagolf. Toch vrezen zij voor tekort aan bedden en personeel, waardoor de reguliere zorg in het gedrang kan komen.

De verpleegafdelingen van de ziekenhuizen lopen relatief sneller vol dan de intensive care-afdelingen. Dat concludeert de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV) na een rondgang langs internisten. De zorg voor COVID-19 verplaatst zich dus van de intensive care naar de verpleegafdeling. Toch lopen de verpleegafdelingen niet over, want patiënten met COVID-19 lijken nu minder ernstig ziek te zijn dan in het voorjaar.  Patienten liggen er  gemiddeld een derde minder lang, dan tijdens de eerste uitbraak in maart/april. Het risico dat iemand verder achteruitgaat en naar de intensive care moet, is nu de helft kleiner dan in het voorjaar.

Genoeg bedden

De intensivisten, dat zijn specialisten die hebben doorgeleerd voor de intensive care, hadden vorige week een soortgelijk bericht. Net als op de verpleegafdeling liggen er nu op de ic minder mensen en ze verblijven er korter, dan tijdens de eerste golf. Toch zou er een tekort kunnen ontstaan in het ziekenhuis aan bedden en personeel, vrezen zowel intensivisten als internisten. Dat kan er alsnog voor zorgen dat de reguliere zorg in het gedrang komt. Met goede planning hopen ze dat te voorkomen. De nieuwe maatregelen van het kabinet moeten de rest doen.