Moet ik extra vitamine D slikken nu corona me thuishoudt?

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is het nodig om extra vitamine D te slikken als je thuis zit vanwege het coronavirus?

Vitamine D is onder andere belangrijk voor een goede werking van het immuunsysteem. Het is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken: onder invloed van UV-straling uit zonlicht wordt in onze huid cholesterol omgezet in vitamine D. Is het dan nu nodig, nu veel mensen thuis zitten vanwege het coronavirus, om extra vitamine D te slikken?

Wat doet vitamine D?

Allereerst: vitamine D speelt niet alleen een rol bij je weerstand. Deze vitamine speelt ook een belangrijke rol bij het sterk houden van je botten en gebit. Daarnaast is D een belangrijke vitamine voor een goede werking van je spieren. En dan gaat het niet alleen om spieren in armen en benen, maar ook je hartspier. En deze supervitamine is ook nog eens goed voor je hersenen en je denkvermogen. Best een belangrijke vitamine dus. Een tekort eraan merk je onder andere door vermoeidheid, spierklachten en lusteloosheid

Als je gezond en gevarieerd eet en elke dag 15-30 minuten buiten bent, krijg je voldoende vitamine D binnen. De uitzondering hierop zijn jonge kinderen, vrouwen ouder dan 50 jaar en mannen ouder dan 70 jaar, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buitenkomen en zwangere vrouwen. Voor hen geldt het advies om extra vitamine D te slikken. De vitamine D-adviezen per groep vind je hier.

Zó krijg je voldoende vitamine D binnen

  • Probeer elke dag tussen 11:00 en 15:00 een kwartier tot een half uur buiten te zijn, met een onbedekt gezicht en onbedekte handen. Je lichaam maakt vitamine D zelf aan onder invloed van zonlicht.
  • Als je niet buiten mag komen vanwege de maatregelen rondom het coronavirus, probeer dan in de tuin of op je balkon te zitten. Heb je geen buitenruimte? Ga dan voor een open raam zitten. Als dat niet lukt, en blijf je volledig binnen, dan kun je een vitamine D supplement nemen. Neem dan niet meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van 10 microgram. Als je weer naar buiten mag, kun je weer stoppen met het slikken van vitamine D.
  • Je kunt vitamine D ook voor een deel uit voeding halen. Het zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Ook leveren vlees en eieren vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).

Mocht je een vitamine D supplement gaan gebruiken, ga dan geen verpakkingen hamsteren. Er is voldoende voorraad en het is vervelend als anderen misgrijpen.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum