maandag, 4 juli 2022

Moet ik mijn coronatest annuleren als mijn klachten (bijna) weg zijn?

'Je kunt corona hebben (gehad)'

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: moet ik de afspraak voor mijn coronatest annuleren als mijn klachten (bijna) zijn verdwenen?

Door drukte kan het maar zo twee tot vier dagen duren voordat je een coronatest kunt laten afnemen bij een teststraat. Misschien zijn je klachten al verdwenen op de dag dat jouw test gepland staat. Is het verstandig om de afspraak dan te annuleren?

Het antwoord is: nee. Volgens de GGD GHOR moet je je alsnog laten testen als jouw klachten (bijna) verdwenen zijn. 'Er is een reden dat je de afspraak hebt gemaakt', schrijft de overkoepelende brancheorganisatie van de 25 Gemeentelijke Gezondheidsdiensten en Geneeskundige Hulpverleningsorganisaties in de Regio, op Twitter.

Woordvoerder van GGD Nederland Sonja Kloppenburg licht het bij RTL Nieuws toe: 'In principe kan je corona hebben gehad en voor het bron- en contactonderzoek is het dan belangrijk de test te doen.'

De richtlijn is samen met het RIVM opgesteld. RIVM-woordvoerder Harald Wychgel: 'Er zijn genoeg voorbeelden van mensen die slechts kortdurend klachten hadden, maar toch positief bleken. Ook mag je niet voor de test of testuitslag naar buiten. Je moet thuis de uitslag afwachten.'