maandag, 8 augustus 2022

Ontsteking door corona kan leiden tot doodgeboortes

Bij zwangere vrouwen die besmet zijn met het coronavirus, kan in zeldzame gevallen een ontsteking ontstaan in de placenta. Dit bleek eerder dit jaar al uit onderzoek van het Erasmus MC. Nu blijkt dat er dertien onverklaarbare doodgeboortes toe te schrijven zijn aan een met het coronavirus besmette placenta, meldt de Volkskrant maandag.

De gynaecologen van het Erasmus MC onderzochten aan het begin van dit jaar de placenta's van 36 vrouwen die in 2020 - tijdens de eerste coronagolf - besmet raakten met corona. Er bleken bij vijf placenta's afwijkingen te zien zijn. Er waren ontstekingen en beschadigingen, waardoor het transport van voedingsstoffen en zuurstof van moeder naar baby werd verhinderd. In vier van die vijf placenta's werd het virus zelf aangetroffen.

Het blijkt zeldzaam te zijn, maar de conclusie is dat corona kan leiden tot doodgeboorte. Uit de meeste onderzochte gevallen blijkt dat de vrouwen alleen lichte coronaklachten hadden, zoals een snotneus.

Onverklaarbare doodgeboortes

Op basis van deze bevindingen zijn de onderzoekers afgelopen zomer verder onderzoek gaan doen naar onverklaarbare doodgeboortes in de Randstad. Uit de placenta's die onderzocht werden, konden 13 doodgeboortes worden toegeschreven aan een coronabesmetting. Het virus werd ook in de placentacellen gevonden.

Een aantal vrouwen was er niet van op de hoogte dat ze het virus hadden opgelopen. Dit werd met een antistoffentest alsnog aangetoond.

Volgens gynaecoloog Sam Schoenmakers - een van de onderzoekers - waren al deze dertien vrouwen waarbij het mis is gegaan, niet gevaccineerd. Hij pleit voor meer onderzoek, en hij zegt tegen RTL Nieuws dat er ook in andere landen onderzoek wordt gedaan. In landen als Spanje, de VS en Groot-Brittanniƫ zijn er soortgelijke meldingen van ontstekingen in de placenta.

Bron(nen):