Oproep aan zwangeren: deel ervaringen met coronavaccins

Getty Images

Kenniscentrum Moeders van Morgen, onderdeel van bijwerkingencentrum Lareb, roept vrouwen op hun ervaringen met geneesmiddelen in en rond hun zwangerschap te delen, en in het bijzonder over de nieuwe coronavaccins, meldt de NOS.

Zo wil het kenniscentrum meer zicht krijgen op de veiligheid voor die groep. Over de werking van de coronavaccins tijdens een zwangerschap is weinig bekend, omdat zwangeren in onderzoeken van farmaceuten niet zijn meegenomen. "Dat geldt voor meer vaccins en geneesmiddelen", zegt Agnes Kant van Lareb. "Die kennis willen wij alsnog opbouwen door praktijkervaringen te verzamelen."

Zwangere vrouwen wordt nu aangeraden te wachten met een coronavaccinatie tot na de bevallingen. Er zijn twee uitzonderingen: vrouwen die in verwachting zijn en een onderliggende ziekten hebben of die veel worden blootgesteld aan corona, bijvoorbeeld vrouwen die werkzaam zijn in de zorg.

Deze vrouwen wordt aangeraden in overleg met de huisarts te kijken of vaccineren toch verstandig is. Een groep experts verwacht op basis van kennis over andere vaccins geen problemen bij deze prikken. "Maar er zijn nog geen praktijkervaringen mee, dus is het belangrijk die te verzamelen", zegt Kant. "Zo kunnen we alert zijn of er effecten zijn op de zwangerschap of gezondheid van het kind."

Auteur 
Bron 
  • NOS