Oud malariamiddel werkt tegen coronavirus

Getty Images

Onderzoekers aan de KU Leuven in België hebben ontdekt dat het bestaande malariamedicijn chloroquine werkt tegen COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat meldt NU.nl.

Het middel chloroquine is al sinds 1934 op de markt. In 2004 ontdekte de Belgische professor Marc van Ranst dat het middel werkt tegen SARS. Hij vroeg zich af of het ook zou werken tegen het huidige coronavirus 2019-nCoV. Dat bleek zo te zijn.

In tien ziekenhuizen in Peking, Hunan en Guangdong is het malariamedicijn getest op patiënten die besmet zijn met het coronavirus COVID-19. Experts van het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie meldden maandag dat het middel werkt.

Bij de patiënten die een week lang chloroquine toegediend kregen, verlaagde de koorts en verbeterde de longfunctie. Al snel waren zij virusvrij en genezen, meldt de KU Leuven. Het is voor het eerst dat er een middel is waarmee corona-patiënten kunnen worden genezen. Hiervoor konden artsen alleen de symptomen van het virus bestrijden.

Tot er een vaccin tegen het coronavirus beschikbaar is, kan het malariamiddel worden gebruikt. Het zal echter nog zo’n twee jaar duren tot het vaccin kan worden toegepast op mensen. “Gelukkig is chloroquine eenvoudig, goedkoop in grote hoeveelheden te produceren”, aldus Van Randst.

Auteur 
  • Miriam Groot
Bron 
  • Nu.nl