vrijdag, 3 december 2021

Paracetamol vóór of na het coronavaccin?

Wat betekent dat voor de werking van het vaccin?

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: kun je beter vóór of na een coronavaccin een paracetamol nemen? Eventuele bijwerkingen kun je bestrijden met een paracetamol, adviseren alle instanties. Pijn op de prikplek of hoofdpijn, kan hiermee beter te verdragen zijn. Maar mag je de paracetamol ook al voor het vaccin innemen?

Paracetamol is de veiligste en goedkoopste pijnstiller die we hebben. Het werkt tegen pijn en koorts, en geeft minder bijwerkingen dan zwaardere pijnstillers als naproxen, ibuprofen en diclofenac (NSAID's). Bij pijn is paracetamol dus de veiligste keus. Niet gek dus dat ic-arts Diederik Gommers in de podcast van BNR nieuwsradio adviseerde om een paracetamol te nemen als voorzorg tegen bijwerkingen van het coronavaccin. ‘Ik doe dat ook als ik naar de tandarts ga als ik weet dat er geboord moet worden’, aldus Gommers. Hij denkt niet dat de werking van het vaccin hiermee minder wordt. Maar twee artsen van Dokter Media hebben hier hun twijfels over.  Zij onderstrepen hiermee de conclusie die het Belgische blad Knack ook al trok: paracetamol kan beter na de prik worden geslikt, dan ervoor.

Minder antilichamen

Er zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat een paracetamol vlak voor het krijgen van een vaccin ervoor zorgt dat het lichaam minder antistoffen maakt. Minder antistoffen betekent minder afweer, zou je zeggen. Maar zo simpel zit het niet. Na de herhalingsdosis van het vaccin bleek iedereen goed beschermd, maar dat was een onderzoek naar andere vaccins bij kinderen, dus hoe het zit bij de vaccins tegen COVID-19 is nog niet goed uitgezocht. Hier wordt nu overigens wel aan gewerkt, maar de antwoorden zijn er nog niet.

Zekere voor onzekere

Als je zeker wil zijn dat het vaccin goed zijn werk kan doen, kun je dus beter wachten met het nemen van een paracetamol tot je klachten krijgt na het COVID-vaccin. Het immuunsysteem is dan goed geactiveerd. Een paracetamol werkt dan wel tegen de klachten, maar zal geen rem meer zetten op de aanmaak van antistoffen, is het idee. Ook de Amerikaanse Centra voor Ziektecontrole en Preventie  CDC en de WHO zien allebei geen probleem bij een paracetamol na de vaccinatie.

Lees hier meer over de tien bekendste bijwerkingen na het coronavaccin.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.