Rode Kruis waarschuwt voor verkeerd gebruik mondkapjes

mondkapjes
Getty Images

Nederlanders zijn onvoldoende op de hoogte van het gebruik van mondkapjes tegen het nieuwe coronavirus (COVID-19). Dit blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Volgens de hulporganisatie moeten mensen die van plan zijn op reis te gaan zich goed voorbereiden.

80 procent van de ondervraagden denkt dat hij op openbare plekken mondkapjes moet dragen bij reizen naar landen met het coronavirus. In principe hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers en mensen met koorts of luchtwegproblemen een mondkapje te dragen, zegt het Rode Kruis.

Wanneer je een mondkapje verkeerd gebruikt, is het risico op besmetting groter. Je moet bijvoorbeeld een mondkapje regelmatig verwisselen en je mag ook niet de buitenkant van het masker aanraken. Slechts een derde is zich hiervan bewust, aldus het Rode Kruis.

Hygiënemaatregelen

De hulporganisatie adviseert om goed en vaak de handen te wassen met zeep of alcohol en niet aan neus, ogen of mond te zitten. Als je zelf moet hoesten of niezen, dan kun je dat het beste doen in een papieren zakdoek. Dit kan ook in je elleboog, maar volgens het Rode Kruis is het dan verstandig om daarna de kleding te wassen.

Lees meer: wat we tot nu toe weten over het coronavirus. 

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • Nu.nl
  • NOS