Studie coronavirus: ouderen en zieken meeste risico

man-mondkapje-coronavirus
Getty Images

De Chinese overheid heeft dinsdag de eerste uitkomsten van een grootschalig onderzoek naar het coronavirus (Covid-19) bekendgemaakt. Daaruit blijkt onder meer dat ouderen en (chronisch) zieken het meeste risico lopen en dat 81 procent van de gevallen kan worden omschreven als mild.

Ouderen lopen meer risico om te overlijden als gevolg van het coronavirus, blijkt uit het onderzoek. Net als mensen met gezondheidsproblemen, zoals een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of diabetes. Bij slechts een klein deel van de gevallen was de toestand van zieken ernstig, of kritiek.

Verder blijkt dat er meer mannen (63,8 procent) dan vrouwen door het virus overleden. Alle kinderen tot 9 jaar die het virus kregen overleefden het. Het sterftepercentage ligt op 2,3 procent. Daarnaast blijkt uit de studie dat ziekenhuispersoneel een vergroot risico loopt. 3000 hulpverleners zijn besmet met het virus.

Onderzoek

In het onderzoek werden meer dan 44.000 ziektegevallen onderzocht. Volgens Marion Koopmans, hoofd virologie van het Erasmus MC en een van de internationale experts die de WHO adviseren over het te voeren beleid, bevat de studie geen nieuwe gegevens. "Ze bevestigen de cijfers waarmee we in WHO-verband werken", aldus Koopmans tegen de NOS.  

Genezen

Naast de sterf- en besmettingscijfers, wordt er ook steeds meer duidelijk over het "mildere deel van het spectrum", zegt Koopmans. Zo genezen er ook veel mensen. Van de wereldwijd 73.336 besmettingen hebben nu 12.968 mensen de virusinfectie achter de rug.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • NOS