Tuberculose-vaccin beschermt ouderen niet tegen corona

Getty Images

Het BCG-vaccin - een ouderwets vaccin tegen tbc - biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen ziekteverschijnselen door COVID-19. Dat blijkt uit een studie van twintig Nederlandse ziekenhuizen.

De onderzoekers keken of het bestaande tuberculosevaccin ook beschermd tegen corona. Uit de eerste tussenresultaten van het onderzoek onder 6132 zestigplussers blijkt nu dat dat niet zo is.

Geen bescherming tegen COVID-19

"De conclusie is duidelijk: het BCG-vaccin biedt geen bescherming tegen COVID-19 voor de kwetsbare ouderen. Hoewel teleurstellend is het belangrijk om juist tijdens de pandemie de voorlopige gegevens meteen te delen. De BCG-PRIME studie gaat door, om te onderzoeken of BCG-vaccinatie bescherming biedt tegen serieuze luchtweginfecties en of ernstige vormen van COVID-19.", aldus onderzoeksleider Marc Bonten van UMC Utrecht.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar vanwege het belang van de uitkomsten, is het nu al bekendgemaakt. De onderzoekers zullen de resulaten zo snel mogelijk analyseren en publiceren, zodat ze beoordeeld kunnen worden door vakgenoten.

In het onderzoek trad aangetoonde COVID-19-infectie in combinatie met ziekteverschijnselen even vaak op bij kwetsbare ouderen die placebo of BCG vaccinatie hadden gekregen. De studie gaat verder om ook vast te stellen of de BCG-vaccinatie de ernst van COVID-19 infectie beïnvloedt, of de gevoeligheid voor andere luchtweginfecties vermindert.

Auteur 
Bron 
  • UMC Utrecht