dinsdag, 18 mei 2021

Veel zorgen en stress om coronacrisis

Ruim de helft van de Nederlandse gezinnen maakt zich zorgen om het coronavirus. Sinds de uitbraak van de crisis ervaren zij meer stress, voelen zich minder vrolijk en hebben een korter lontje. Dit blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Vooral de angst dat iemand van het gezin ziek wordt en de onzekerheid over hoe lang de situatie rondom het coronavirus nog gaat duren legt veel druk op het gezinsleven. Van de gezinnen met schoolgaande kinderen ervaren ouders met kinderen op de basisschool de meeste stress. 48 procent van hen geeft aan meer stress te voelen sinds er verregaande maatregelen zijn getroffen door het kabinet.

Zeer stressvol

Gijs Coppens, GZ-psycholoog, legt uit: "Deze situatie is voor iedereen in Nederland uniek en brengt voor elk individu eigen uitdagingen met zich mee. Maar vooral bij gezinnen kunnen de uitdagingen groot zijn. Het feit dat je continu op elkaars lip zit, kan voor velen zeer stressvol zijn. In een normale situatie zijn eigen activiteiten buitenshuis, zoals school, sporten en werk, een belangrijk onderdeel van de gezinsdynamiek. We missen nu die natuurlijke balans tussen wel en niet samenzijn."

Nu veel kinderen thuis zitten, komen er voor ouders extra taken op hun bord naast hun reguliere werk. Het helpen van de kinderen met hun schooltaken brengt voor 37 procent van de ouders met basisschoolkinderen druk met zich mee.

Nog meer ouders (43 procent) geven aan zich zorgen te maken over de combinatie van het schoolwerk van de kinderen en hun eigen werk. Deze groep heeft dan ook moeite om een balans te vinden tussen werk en het gezinsleven. Ook het stressniveau ligt voor ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie flink hoger dan bij ouders met jongere of oudere kinderen.

Normaal ritme

Om de sfeer goed te houden adviseert Coppens op zoek te gaan naar manieren om elkaar toch de ruimte te geven. "Het belangrijkste hierin is structuur aanbrengen in de dag en niet teveel afwijken van het normale ritme. Maar plan ook bewust momenten dat gezinsleden zich terug kunnen trekken of even alleen kunnen zijn."

Uit het onderzoek blijkt dat veel ouders maatregelen nemen om de stress binnen het gezin te verminderen. De vijf meest voorkomende maatregelen die ouders nemen zijn:

  1. Structuur en ritme aanbrengen
  2. Waar mogelijk naar buiten met de kinderen
  3. Extra opletten dat kinderen gezonde voeding krijgen en voldoende drinken
  4. Kinderen proberen zo veel mogelijk individuele aandacht geven
  5. Kinderen uit laten slapen

Hoewel er meer irritaties zijn, halen ouders ook mooie lessen uit de coronacrisis. Tweederde van de ouders is meer bewust geworden van de waarde van hun gezin. Ook geeft één op de vijf ouders aan ook na deze tijd meer tijd aan hun gezin te willen besteden.

Bron(nen):