Welk coronavaccin heeft de overheid voor ons gekocht?

5 feiten over het Oxford-vaccin

Getty Images

De Nederlandse overheid heeft samen met Frankrijk, Italië en Duitsland een contract gesloten met farmaceutisch bedrijf AstraZeneca. Het gaat over de aankoop van 300 miljoen stuks van het Oxford-vaccin, dat mogelijk beschermt tegen het coronavirus. Vijf feiten over dit Oxford-vaccin en de race naar een werkzaam vaccin.

Feit 1: Het Oxford-vaccin is onaf

Het vaccin is nog niet klaar. Het is niet goedgekeurd om bij mensen te gebruiken, daarvoor is nog meer onderzoek nodig. Het Oxford-vaccin is een onschadelijk gemaakt verkoudheidsvirus met de stekels van het coronavirus op de buitenkant. De hoop is dat het immuunsysteem antilichamen maakt tegen die stekels. Komt het echte virus langs, dan ben je beschermd.

Volgens het overzicht van de WHO van 9 juni is dit vaccin wel het verst gevorderd van allemaal. Daar kun je over twisten, want de concurrerende vaccins zijn ook druk bezig met het organiseren van de zogenaamde 'fase 3- onderzoeken', oftewel de laatste grote horde voor goedkeuring van een medicijn of vaccin.

Feit 2: Het Oxford-vaccin wordt bij grote groepen mensen onderzocht

Het vaccin hoort tot de kopgroep van vaccins, maar half mei was er teleurstellend nieuws dat het vaccin tegenviel bij het onderzoek bij een klein onderzoek bij resusapen. Daarna kwamen er juist weer positievere berichten over het vaccin, zoals de goedkeuring voor uitbreiding van het onderzoek van 1000 naar 10.000 mensen. Daar komt bij dat er een onderzoek gepland staat met nog eens 30.000 mensen. Of het Oxford-vaccin de eindstreep haalt, en inderdaad wordt goedgekeurd bij mensen, blijft echter onzeker.

Feit 3: Er zijn ook andere kansrijke vaccins

Er zijn pakweg 10 vaccins die nu worden getest bij mensen, volgens het nieuwste WHO-overzicht. Komende maanden zal bekend worden welke vaccins veilig zijn en beschermen tegen het coronavirus en welke niet. Andere kanshebbers zijn bijvoorbeeld het Amerikaanse ‘Moderna-vaccin’ en het eveneens Amerikaanse Innovio-vaccin. In Duitsland test Pfizer een RNA-vaccin. Novavax is weer van Amerikaans/Zweedse makelij. De rest van de lijst bestaat uit Chinese vaccins. Hierover weten we helaas niet zoveel.

De alliantie van de vier Europese landen is ook in gesprek met andere farmaceutische bedrijven, aldus het persbericht van de overheid. Mogelijk wordt daar ook zo’n contract mee gesloten. Deskundigen denken dat er meerdere vaccins op de markt zullen komen. De ene doelgroep zal beter reageren op het ene vaccin, dan het andere.

Feit 4: Het vaccin is op zijn vroegst eind dit jaar beschikbaar

Het onderzoek loopt nog tot mei 2021, dus het duurt nog wel even voor je de prik kan halen. Maar AstraZeneca heeft aangegeven dat in september al duidelijk kan zijn of het Oxford-vaccin überhaupt werkt.  Een ding is nog wel lastig: om te testen of het vaccin beschermt moet er coronavirus rondgaan in de bevolking. In Nederland is het virus zo ver ingedamd, dat hier geen onderzoek kan worden gedaan naar het Oxford-vaccin. Dat gebeurt in landen waar nog veel mensen besmet raken, zoals Brazilië.

Feit 5: Als Nederlander heb je grote kans op een vaccin

Het klinkt cru, maar als inwoner van een rijk land als Nederland heb je best een goede kans op een coronavaccin dit jaar of volgend jaar. Het contract gaat over 300 miljoen vaccins, mogelijk later uit te breiden naar 400 miljoen vaccins. Ruim genoeg voor 17 miljoen Nederlanders, 60 miljoen Italianen, 67 miljoen Fransen en 83 miljoen Duitsers uit deze alliantie. De Europese Commissie was kritisch op dit contract van de vier landen en had liever ineens een afspraak gemaakt voor heel Europa. Maar in het contract staat ook dat andere Europese landen met dezelfde afspraken inkopen kunnen doen bij AstraZeneca. Het is een echte race naar de eerste vaccins. De Amerikaanse en de Britse overheid hebben ook grote hoeveelheden van het Oxford-vaccin gereserveerd en staan waarschijnlijk nog voor ons in de rij.

Bronnen: Rijksoverheid, WHO, Volkskrant, Algemeen Dagblad en NOS

Auteur