Werken alle tests nog bij de omikronvariant?

Alle in Nederland gebruikte coronatests bruikbaar

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: werken alle tests - PCR-tests en antigeensneltests - nog bij de omikronvariant?

Alle tests die in Nederland in de teststraten worden gebruikt, zijn bruikbaar om mee te testen op een coronabesmetting met de omikronvariant. Dat heeft een woordvoerder van het RIVM maandag bevestigt aan NU.nl.

Uit verschillende onderzoeken van de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is gebleken dat alle in Nederland gebruikte tests een besmetting met omikron kunnen opsporen.

N-eiwit

De meeste antigeensneltests zijn gebaseerd op het N-eiwit van het virus. In de omikronvariant zitten wel mutaties van dit N-eiwit in vergelijking met eerdere varianten, maar die hebben geen effect op de antigeentests die in Nederland worden gebruikt, legt een woordvoerder van het RIVM uit op de nieuwswebsite.

Zelftests

Volgens het onderzoek van de WHO zijn ook de PCR-tests die in Nederland gebruikt worden bij het opsporen van de omikronvariant van het coronavirus effectief. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft zelf ook zes typen zelftests onderzocht. Uit dit onderzoek is gebleken dat de tests net zo betrouwbaar zijn voor de omikronvariant als voor de deltavariant.  

Heb je ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Nu.nl