Zo gebruik je handgel op de juiste manier

Let op deze eisen en gedragsregels voor het gebruik van handgel

handgel
Getty Images

Voorlopig lijken we nog niet van het coronavirus af te zijn en staat er in elke openbare ruimte, zoals een supermarkt, wel een pompje desinfecterende handgel. Hoe goed is het gebruik van handgel? Hoe gebruik je het op de juiste manier? En aan welke eisen moet zo'n pompje eigenlijk voldoen?

Volgens het RIVM kun je desinfecterende handgel het beste alleen gebruiken wanneer dit echt nodig is. Bijvoorbeeld wanneer er voor een langere tijd geen plek is om je handen met water en zeep te wassen. In andere gevallen is het voldoende als je ervoor zorgt dat je niet met je handen in het gezicht komt en als je bij thuiskomst meteen goed je handen met water en zeep wast. Gebruik je het te vaak, dan kunnen ziekteverwekkers ongevoelig worden. In dit geval doodt het de ziekteverwekkers dan onvoldoende.

Wil je toch af en toe handgel gebruiken? Zorg er dan voor dat je een goede te pakken hebt én deze op de juiste manier gebruikt. Dit doe je door op de volgende eisen en gedragsregels te letten:

Eisen en gedragsregels voor het gebruik van handgel

1. Handgel moet minstens 70 procent alcohol bevatten

Volgens experts en het RIVM moet handgel 70 tot 85 procent alcohol bevatten om het coronavirus uit te schakelen. Het WHO hanteert als ondergrens ook die 70 procent. Een steekproef van het AD wees eerder uit dat veel handgels hier niet aan voldoen.

2. Wrijf handgel dertig seconden in (ook je vingertoppen!)

Neem de tijd voor het inwrijven. De norm is: dertig seconden inwrijven zonder afdrogen. Uit onderzoeken blijkt dat de meeste mensen dit slechts 8-20 seconden doen. Ze vergeten bovendien vaak hun vingertoppen, terwijl je daarmee juist alles aanraakt.

3. Let op het etiket

Op het etiket van een goede handgel die corona bestrijdt hoort het woord 'desinfecterend' op te staan met daarbij een virusclaim. Je herkent de virusclaim (ook wel: toelatingsnummer) op het etiket aan een 11-cijferige code met een letter N erachter, of een 5-cijferige code met NL ervoor.

Tip: als je 100 procent zeker wilt weten of je de juiste handgel gebruikt, kun je deze opzoeken in de databank van het Ctgb.

4. Houd handgel buiten bereik van jonge kinderen

Onlangs waarschuwde oogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis in Rotterdam voor oogschade bij kinderen door het gebruik van desinfecterende handgel. In het ziekenhuis zijn al meerdere jongere kinderen behandeld die het ontsmettingsmiddel als speelgoed zagen en waarbij het vervolgens in het oog terecht is gekomen.

"In de desinfectiemiddelen zit erg veel alcohol, vaak meer dan 70 procent. Deze alcohol geeft een chemische verbranding in de ogen", aldus de oogarts. "Binnen enkele minuten ontstaat er veel schade aan de ogen door de alcohol, want belangrijke cellen op de oppervlakte van het oog raken onherstelbaar beschadigd." Houd daarom de handgel buiten bereik van jonge kinderen.

Droge handen?

Door het vele wassen en desinfecteren van je handen, kan je huid erg droog worden en kan er zelfs eczeem ontstaan. Om dit te voorkomen, moet je je huid goed verzorgen. Heb jij last van droge handen? Dit kun je eraan doen.

Bron 
  • RIVM
  • OOGziekenhuis