Bestrijd je herfstdip met beweging

Actief in herfst en winter

wandelen in de herfst
Getty Images

Veel mensen vinden het in de herfst en winter moeilijker om gemotiveerd buiten te bewegen. Toch is het goed om juist nu lekker in beweging te blijven; zeker als je last van een herfstdip hebt.

Toegegeven het is vroeger donker, het kan buiten behoorlijk koud en nat zijn en thuis bij de verwarming of onder een warm dekentje zitten, is dan wel heel aantrekkelijk. Maar het levert je heel wat op als je juist deze maanden lekker buiten beweegt.

Herfstdip en winterblues

Voor sommige mensen zijn de herfst- en wintermaanden de vervelendste maanden van het jaar. Ze voelen zich moe, lusteloos en neerslachtig. Zo’n dip kun je bestrijden met licht. Ga daarom iedere dag naar buiten. Maak bijvoorbeeld een wandeling in het ochtendlicht. In de winter is dit het krachtigste licht. En door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan. Dit 'gelukshormoon' helpt ook bij het bestrijden van de blues.

Opwarmen

Door actief bezig te zijn, stimuleer je je bloedsomloop. Je hart klopt sneller, je ademhaling versnelt en je gaat misschien zelfs een klein beetje transpireren. Bewegen is de ideale manier om op te warmen tijdens koude(re) dagen. Daar kan geen verwarming of fleecedekentje tegenop. Ga eventueel meerdere keren per dag de deur uit en draag laagjes kleding als het erg koud is. En gaat het straks sneeuwen: schoenen met een grove zool of eventueel 'shoe snow grips' kunnen een glijpartij in de sneeuw helpen voorkomen. Ben je bang dat het weer omslaat en je in een regen-, hagel- of sneeuwbui terechtkomt? Neem een paraplu of een regencape mee. Of kies voor kleine rondjes in de buurt, zo ben je nooit ver van huis als het weer je verrast.

Prachtige natuur

Ook in de herfst en winter is de natuur prachtig. Maak ’s ochtends een vroege wandeling en geniet van de berijpte bomen. Neem (klein)kinderen mee naar buiten en hou een sneeuwballengevecht, hark de laatste bladeren in de tuin bijeen of kies voor een lange strandwandeling waarbij je letterlijk en figuurlijk even lekker uit kunt waaien. Of bind de schaatsen weer eens onder! Bij genoeg vorst op natuurijs, maar aan het eind van het jaar zijn er ook verschillende ijsbanen aangelegd waarop je rondjes kunt schaatsen. Zo kom jij, actief, de herfst- en wintermaanden wel door!

Binnen bewegen

Beweeg je liever binnen? Bezoek trouw je sportschool of doe thuis oefeningen, schaf een setje gewichtjes aan waarmee je oefeningen kunt doen, loop vaak de trap op en neer en leef je uit in het huishouden.

Dit artikel is geschreven door Mary Stottelaar. Mary is diëtist. Ze volgt de wetenschap op de voet en schrijft al jaren over voeding en gezondheid. Haalbaarheid en smakelijkheid van adviezen staan bij haar voorop.

Auteur 
Bron 
  • Slim, Slank & Gezond