Depressief op het werk

Als je werk je kapot maakt

Getty Images

Stress op de werkplek is intussen zo sterk ingeburgerd, dat we het er gewoon bij nemen. Maar soms gaat het verder dan dat. Soms vechten mensen tegen een depressie op het werk.

Met de toenemende werkdruk neemt niet alleen de stress op het werk toe, maar ook het risico op een depressie. Naar schatting is 7 procent van de beroepsactieve bevolking depressief. Ze zitten niet in een tijdelijk dipje, maar kampen met een echte depressie.

Slechte dag

Een dipje is helemaal niet zo erg. We voelen ons allemaal wel eens depri als we een slechte dag hebben, maar dat gevoel is tijdelijk. Bij een depressie voel je je voortdurend moe en uitgeput. Je voelt je slecht, bent ontroostbaar en je vindt jezelf waardeloos.

Onderzoek heeft aangetoond dat mannen die een erg hoge werkdruk voelen, twee keer zoveel risico lopen op een depressie als mannen die weinig werkdruk ervaren.

Toch is een depressie niet alleen toe te schrijven aan een hoge werkdruk. Mensen met een zeer hoge werkdruk gaan er niet noodzakelijk aan onderdoor. Als werknemers zich onafhankelijk voelen en zelf beslissingen kunnen nemen, is de kans op een depressie al een stuk kleiner.

Sfeer op het werk

Onvoorspelbare stress-situaties, zoals pesterijen, kunnen dan weer makkelijk leiden tot een depressie. Ook het gevoel dat iemand geen invloed kan uitoefenen op een negatieve situatie kan zwaar wegen.

De sfeer op het werk is ook van groot belang. Een werknemer wil zich gesteund voelen door zijn collega's of baas. Als dat niet het geval is, kan die persoon zich geïsoleerd voelen, wat tot een depressie kan leiden.

Kenmerken

Een depressie uit zich ook op de werkvloer. De persoon in kwestie is steeds minder geïnteresseerd en kan zich moeilijk concentreren. Een depressieve werknemer is geen gemotiveerde werknemer.

Mensen met een depressie hebben ook een laag zelfbeeld, vinden dat ze slecht presteren en gaan zichzelf vaak isoleren van hun collega's.

Bovendien is een depressie als een neerwaartse spiraal. Wie ver genoeg wegzakt, komt misschien helemaal niet meer aan werken toe. Ziekteverlof is dan de oplossing.

Meestal blijven depressieve personen een lange periode thuis. Hoe langer dat ziekteverlof duurt, hoe moeilijker het echter wordt om weer aan het werk te gaan. Goede begeleiding is daarbij noodzakelijk. 

Auteur