Hoe word je weer gelukkig met jezelf?

Getty Images

Ik ben heel lang in therapie geweest, deze is nu drie weken geleden gestopt. Maar de afgelopen twee weken voel ik me ontzettend down en ik heb steeds huilbuien. Ik voel me zo vaak waardeloos en ik voel me al zo lang niet gelukkig met mijn leven en mezelf. Ik heb weinig vrienden en durf niemand te bellen. De gedachte dat ik beter niet kan bestaan komt steeds maar weer terug, maar dan denk ik "dat kan ik mijn kinderen niet aandoen". Ik weet niet meer bij wie ik terecht kan...

Winy

Ineke van Gent, psycholoog

Allereerst wil ik je zeggen dat het dapper van je is om contact op te nemen en je vraag te stellen. Ik begrijp dat het de laatste weken niet goed met je gaat en dat de therapie die je hebt gevolgd, je niet heeft gebracht waar je wilt zijn. Dat is jammer maar geef de hoop niet op.

Je voelt je niet gelukkig en het lijkt alsof je in een soort sociaal isolement verkeert waarbij je weinig steun ervaart. Het is me niet duidelijk welke soort therapie je hebt gevolgd maar duidelijk is wel dat je nog veel winst te behalen hebt. Winst in de zin dat je weer gelukkig met jezelf bent, dat je je krachtig voelt en dat je vertrouwd op je eigen kunnen.

Soorten therapie

Verschillende soorten van therapie zouden je kunnen helpen. Schematherapie of lichaamsgerichte therapie zoals haptonomie of haptotherapie kunnen je fundament, je eigenwaarde en autonomie verstevigen zodat je zelf weer de regie kan leren voeren en je eigen beslissingen kunt nemen.

Mijn advies is om contact op te nemen met je huisarts en je situatie te bespreken. Laat je huisarts met je meezoeken naar een geschikte hulpverlener. Indien je dat liever niet doet, kun je ook zelf gaan zoeken op internet.

Vraag steun

Hiernaast wil ik je adviseren om iemand deelgenoot te maken van hoe je je nu voelt en waar je tegenaan loopt. Je geeft aan weinig vrienden te hebben maar wellicht heb je een partner/iemand binnen je familie om steun vragen? Of misschien heb je een collega die je vertrouwd? Hoe dan ook, vertrouw erop dat er ook voor jou een weg is en zoek net zolang door totdat je de hulp hebt gevonden die je brengt waar je wilt zijn. Soms is dat even zoeken maar de aanhouder wint.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Ineke van Gent is psycholoog. Dagelijks ziet zij mensen in haar praktijk die worstelen met verschillende vragen uiteenlopend van burnout/depressie en spanningsklachten tot eet- of verslavingsproblemen. Ook komen er mensen die last hebben van onzekerheid/angsten en moeite hebben met het maken van keuzes.