'Koffie voorkomt depressie'

Getty Images

BAARN - Vrouwen die elke dag minstens twee kopjes koffie drinken, krijgen minder vaak een depressie.

Onderzoekers van Harvard volgden tien jaar lang de gezondheid van 50.000 Amerikaanse verpleegsters. De vrouwen gaven in enquêtes aan hoeveel koffie en andere dranken ze dronken.

Depressie
Tussen 1996 en 2006 ontwikkelden ruim 2600 van deze verpleegsters een depressie. De meerderheid van de depressieve vrouwen dronk weinig of geen koffie.

Bij vrouwen die 2 á 3 koppen koffie per dag drinken kwam 15% minder vaak een depressie voor dan bij vrouwen die nauwelijks koffie drinken. Vrouwen die dagelijks vier of meer koppen dronken, liepen 20% minder kans op een depressie.

Minder zelfdoding
Eerder werd al aangetoond dat er onder koffiedrinkers minder zelfdoding voorkomt. Het is niet duidelijk waarom koffie dit effect heeft. De onderzoekers denken dat cafeïne het brein beïnvloedt: het geeft energie en een goed gevoel. Caffeïnevrije koffie had namelijk niet hetzelfde effect.

Slecht slapen
Een ander verband kan zijn dat mensen met een minder goede stemming weinig koffie drinken. Een van de symptomen van een depressie is slecht slapen en koffie houd je juist wakker en kan angstgevoelens versterken. Wellicht drinken mensen met een depressie daarom minder koffie.

Gezond
Deze resultaten zijn geruststellend voor koffieliefhebbers: matige koffieconsumptie is zeker niet ongezond. Er is meer onderzoek nodig om te ontdekken wat precies het verband tussen koffie en depressie is. Het is nog te vroeg om vrouwen aan te bevelen om meer koffie te drinken om hun humeur te verbeteren.

Bron 
  • BBC